Wikipedija:Kurs/Tečaj – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Gagily (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
m Vraćene izmene korisnika Gagily na poslednju izmenu korisnika Pokrajac
Red 1: Red 1:
{{uvodni tečaj}}
Avala, planaina sa 511m je jedno od najpopulatnijih odredišta za duži boravak u prirodi i na čistom vazduhu, udaljena od centra Beograda 17 km. Iako pomalo prazna bez poznate siluete tornja obrasla je listopadnom u centralnom delu i četinarskom šumom. Prirodni kompleks Avale zaštićen je od 1859. U srednjem veku na vrhu Avale nalazio se grad Žrnov, koji je i kontrolisao prilaz Beogradu. Turci su ga osvojili u 15. veku i preuredili ga za svoje potrebe.Napušten je i u ruševinama od 18. veka, a 1934. ostaci grada su porušeni da bi se na njegovom mestu podigao spomenik Neznanom junaku.

Sam naziv Avala potiče iz 14.tog veka ''Avali'' (arap.)"Golo brdo" u 19 veku je pošumljena planina Avala.
Dobro došli na wikipedijin [[Wikipedia:Kurs/Tečaj|Uvodni kurs ili tečaj]]! [[Wikipedija]] je otvorena enciklopedija, što znači da i vi možete napisati neki članak, ili dopuniti - popraviti neki postojeći. Cilj ovog tečaja (tj. ovih 11 stranica uputa) uputiti je početnike kako uređivati članke na lak i jednostavan način. Kad završite tečaj moći ćete sami uređivati članke, nećete morati nikoga pitati za savjet: kako ovo, a kako ono...
Na vrhu planine podignut je 1938. mauzolej, Spomenik Neznanom junaku, delo Ivana Meštrovića posvećeno srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.

<gallery>
Naravno, nećete znati sve o Wikipediji, ali ako će vas to zanimati, postoji serija članaka [[Wikipedija A-Ž]]. Ako se zapitate možete li naučiti rabiti wikipediju, znajte da suradnici Wikipedije imaju od 12-60 godina (tj. suradnici koji su podijelili te podatke s nama), raznih su struka i zanimanja, i najvjerojatnije jedina stvar koja ih sve povezuje jest ljubav prema znanju.
Image:http://www.beograd.org.yu/g/images/1838_neznjunak.jpg|Opis '''Spomenik Neznanom junaku''' vajara Ivana Meštrovića

Image:http://www.beograd.org.yu/g/images/1838_avala.jpg|Opis'''HOTEL "AVALA"'''
Ako će vas neki pojam više zanimati, trebate samo pratiti [[Wikipedija:Kurs/Tečaj (Wikipoveznice)|Wikipoveznice]], tj. kliknuti na plavu poveznicu na kojoj ćete naći detaljnije objašnjenje određenog pojma.
Izgradnja ovog hotela počela je 1932. godine, a završena 1938. godine. Prvobitna funkcija je bila Ministarstvo za vodoprivredu i šume, a posle II Svetskog rata pretvoren je u hotel.

Image:http://www.zvezdaraturs.co.yu/images/brest.jpg|Opis '''ČARAPIĆEV BREST'''Planinarski dom " Čarapićev brest" se nalazi na 310 m/nv.
Krenimo: [[Wikipedia:Kurs/Tečaj (Uređivanje članaka)|'''Uređivanje članaka''']].
</gallery>

Pre samog vrha Avale postoji još jedan monumentalni spomenik tragično stradalim Rusima 19. oktobra 1964. U udesu ruskog aviona „Iljušin-18“, koji se srušio na Avalu, poginuli su svi putnici među kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovim na čelu. Delegacija je upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi 20-godišnjice oslobođenja Beograda.
[[Category:Pomoć]]
[[Category:Uvodni kurs/tečaj]]
<!-- interwiki -->

[[als:Wikipedia:Tutorial]]
[[bg:Уикипедия:Наръчник]]
[[cs:Wikipedie:Průvodce]]
[[de:Wikipedia:Tutorial]]
[[el:Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες]]
[[en:Wikipedia:Tutorial]]
[[es:Ayuda:Tutorial]]
[[fa:ویکی‌پدیا:خودآموز]]
[[hr:Wikipedija:Uvodni tečaj]]
[[it:Aiuto:Guida essenziale]]
[[lv:Wikipedia:Pamācība]]
[[ms:Wikipedia:Tutorial]]
[[pt:Wikipedia:Tutorial]]
[[sk:Wikipédia:Príručka]]
[[sr:Википедија:Упутства]]
[[sv:Wikipedia:Nybörjarkurs]]
[[vi:Wikipedia:Sách hướng dẫn]]
[[zh:Wikipedia:使用指南]]

Verzija na datum 10 septembar 2007 u 12:18

Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog kursa/tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Wikipedia:Pomoć

Dobro došli na wikipedijin Uvodni kurs ili tečaj! Wikipedija je otvorena enciklopedija, što znači da i vi možete napisati neki članak, ili dopuniti - popraviti neki postojeći. Cilj ovog tečaja (tj. ovih 11 stranica uputa) uputiti je početnike kako uređivati članke na lak i jednostavan način. Kad završite tečaj moći ćete sami uređivati članke, nećete morati nikoga pitati za savjet: kako ovo, a kako ono...

Naravno, nećete znati sve o Wikipediji, ali ako će vas to zanimati, postoji serija članaka Wikipedija A-Ž. Ako se zapitate možete li naučiti rabiti wikipediju, znajte da suradnici Wikipedije imaju od 12-60 godina (tj. suradnici koji su podijelili te podatke s nama), raznih su struka i zanimanja, i najvjerojatnije jedina stvar koja ih sve povezuje jest ljubav prema znanju.

Ako će vas neki pojam više zanimati, trebate samo pratiti Wikipoveznice, tj. kliknuti na plavu poveznicu na kojoj ćete naći detaljnije objašnjenje određenog pojma.

Krenimo: Uređivanje članaka.