Bela garda (Slovenija) – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Mladifilozof premjesti stranicu Bela Garda (Slovenija) na Bela garda (Slovenija)
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Slovenska Bela Garda''' bila je [[paravojska|paravojna]] kolaboracijska [[postrojba]] pod talijanskom upravom. Osnovana je kao dio anti-komunističkih dragovoljnih postrojba ([[MVAC]]) u [[Ljubljana|Ljubljanskoj Provinciji]] 6. kolovoza [[1942]].
'''Prostovoljna protikomunistična milica''' je bila [[paravojska|paravojna]] kolaboracijska [[postrojba]] pod talijanskom upravom. Kolokvijalno se nazivala '''Bela Garda'''.


Osnovana je 6. kolovoza [[1942]] sa zadatkom borbe protiv [[partizan]]a, kao dio [[Milizia Volontaria Anti Comunista]] u [[Ljubljana|Ljubljanskoj Provinciji]]. U lipnju [[1943]] jedinice MVAC su u Sloveniji brojale 6.134 boraca.
Nakon kapitulacije Italije, većina članova MVAC je posezala za dvorac [[Turjak]], gdje su namijeravali pričakati savezničko slijetanje. Međutim slovenski [[Partizani]] su ih vojno porazili.


Tijekom Drugog svjetskog rata poginulo je u borbi s 813 boraca, najveći dio (414) u bitci za [[Turjak]]. Zakon predaje pripadnici odvedeni su u [[Kočevski Rog]].
Nakon kapitulacije Italije, većina članova MVAC je posezala za dvorac [[Turjak]], gdje su namijeravali pričakati savezničko slijetanje. Međutim slovenski [[Partizani]] su ih vojno porazili. Tijekom Drugog svjetskog rata poginulo je u borbi s 813 boraca, najveći dio (414) u bitci za [[Turjak]]. Nakon predaje pripadnici odvedeni su u [[Kočevski Rog]].


Nacistička Njemačka je nakon kapitulacije Italije okupirala bivšu Ljubljansku provincijiu potakla je organiziranje [[Slovensko domobranstvo|Slovenskog domobranstva]] na čelom s [[Leon Rupnik|Leonom Rupnikom]].
Nacistička Njemačka je nakon kapitulacije Italije okupirala bivšu Ljubljansku provincijiu potakla je organiziranje [[Slovensko domobranstvo|Slovenskog domobranstva]] na čelom s [[Leon Rupnik|Leonom Rupnikom]].

U lipnju [[1943]] jedinice MVAC su u Sloveniji brojale 6.134 boraca.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Verzija na datum 1 august 2012 u 05:01

Prostovoljna protikomunistična milica je bila paravojna kolaboracijska postrojba pod talijanskom upravom. Kolokvijalno se nazivala Bela Garda.

Osnovana je 6. kolovoza 1942 sa zadatkom borbe protiv partizana, kao dio Milizia Volontaria Anti Comunista u Ljubljanskoj Provinciji. U lipnju 1943 jedinice MVAC su u Sloveniji brojale 6.134 boraca.

Nakon kapitulacije Italije, većina članova MVAC je posezala za dvorac Turjak, gdje su namijeravali pričakati savezničko slijetanje. Međutim slovenski Partizani su ih vojno porazili. Tijekom Drugog svjetskog rata poginulo je u borbi s 813 boraca, najveći dio (414) u bitci za Turjak. Nakon predaje pripadnici odvedeni su u Kočevski Rog.

Nacistička Njemačka je nakon kapitulacije Italije okupirala bivšu Ljubljansku provincijiu potakla je organiziranje Slovenskog domobranstva na čelom s Leonom Rupnikom.

Vanjske poveznice