Havana – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: is:Havana
m robot Dodaje: lij:L'Avann-a
Red 63: Red 63:
[[la:Avana]]
[[la:Avana]]
[[lb:Havanna]]
[[lb:Havanna]]
[[lij:L'Avann-a]]
[[lt:Havana]]
[[lt:Havana]]
[[lv:Havana]]
[[lv:Havana]]

Verzija na datum 5 august 2007 u 00:03

Datoteka:CubaHavanaCity.png
Datoteka:Cuba.HabanaVieja.jpg
Stara Havana, 2002

Havana (španski: San Cristóbal de La Habana) je glavni grad Kube i, sa 2,1 miliona stanovnika, najveći grad na Karibima.

Istorija

Konkvistador Diego Velaskez de Kueljar (Diego Velázquez de Cuéllar) je osnovao Havanu 1515. godine na južnoj obali ostrva, blizu današnjeg grada Surgidero de Batabano. havana je preseljena na sadašnju lokaciju 1519. godine.

U početku je Havana bila trgovačka luka, a glavni grad španske kolonije Kuba 1607. Havana je više puta pljačkana i paljena od strane pirata 1538, 1555. i 1553. godine. Valika Britanija je okupirala grad 1762. godine. Nakon ponovnog osvajanja grada Španci su ga napravili najutvrđenijim gradom u Americi.

Dvadesetih godina dvadesetog veka, tokom prohibicije u SAD, Havana je postala popularna destinacija za odmor ѕa Amerikance, zbog velikog broja noćnih klubova i kockarnica. Većina noćnih klubova, koji su postali simbol Havane, su zatvoreni 1959. nakon kubanske revolucije.

U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iѕ doba španske koloniѕacije i danas je Stara Havana pod zaštitom UNESKA .

Spoljašnje poveznice