Pomoć:Historija članka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pomoć:Istorija članka)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Istorija članka je jedan od osnovnih koncepata Vikipediji. Sve verzije jednog članka se čuvaju, te je u svakom trenutku moguć pregled ranijih verzija. Na onaj način je moguće pratiti proces izgradnje članka, kao i saznati o svim njegovim autorima.

Svi članci na Vikipediji imaju svoju istoriju, koja se sastoji od liste svih promena stranice u obnutom hronološkom redu (prvo poslednje izmene) zajedno sa autorima svih izmena. Svaka pojedinačna verzija članka se zove revizija. Da bi dobili istoriju određenog članka, potrebno je kliknuti na jezičak Pregled historije na vrhu bilo kojeg članka.

Kratko uputstvo[uredi | uredi kod]

Pošto kliknete na jezičak Pregled historije dobićete listu svih revizija članka. Revizije su opisane svojim: datumom kreiranja, korisnikom koji je napravio poslednju izmenu, i kratkim opisom izmene (slovom m za male izmene i propratnim opisnim tekstom).

Ovo lista vam omogućava da:

  • dobijete specifičnu verziju koja je bila aktuelna određenog datuma, za ovo kliknite na željeni datum
  • uporedite staru verziju sa tekućom, za ovo kliknite na (tren)
  • uporedite dve uzastopne verzije, za ovo kliknite na (preth - претх)
  • uporedite dve proizvoljne verzije, za ovo otkačite desnu kolonu sa novijom verzijom, i levu sa starijom verzijom i kliknite na Upoređivanje označenih verzija

Razlike između verzija (revizija) članka po kliku na odgovarajuće dugme bivaju prikazane u dve kolone. Leva sadrži stariju stranicu, a desna noviju. Pored sadržaja koji je izbačen iz starije je osenčen i ispred njega se nalazi znak minus. Pored sadržaja u novijoj verziji koji je dodat ili zamenjen stoji znak plus i takođe je osenčen, ali drugom bojom.