Pomoć:Što je povezano ovdje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Svaka strana ima vezu nazvanu "Što vodi ovdje/Šta vodi ovde?" (ili, opštije, označenu tekstom u MediaWiki:Whatlinkshere), koji se takođe zove i veza unatraške.

Pregled[uredi | uredi kod]

Alat Šta je povezano ovde daje spisak strana na istom projektu koje povezuju na datu stranu, bilo na strane u svim imenskim prostorima, ili na strane u navedenom imenskom prostoru. Da biste videli ove podatke, izaberite vezu šta je povezano ovde dok posmatrate ma koju stranu. Strane koje povezuju na ili uključuju datu stranu će biti na spisku. Spisak je poređan po ID broju strane, što će reći po datumu stvaranja strane.

Ovi podaci dolaze iz tabele veza strana i tabele veza šablona. Strane koje uključuju datu stranu su označene sadržajem MediaWiki:Istemplate ("transključenje" ili "uključenje"); za ove strane se ne prikazuje da li one takođe i povezuju na datu stranu. Ovo se može videti pomoću query#backlinks.

Spisak veza na članak je koristan na više načina:

  • On daje vrlo grubu ideju o tome koliko je strana popularna. Strane sa velikim brojem veza se verovatnije često pregledaju i stoga bi trebale biti najvišeg mogućeg kvaliteta. Strane sa malo ili bez veza možda nisu tako popularne.
  • Kada je predmet članka nejasan, spisak članaka koji povezuju na njega može dati koristan kontekst. Na primer, kada gledamo klicu o Petru Petroviću koja sadrži samo datume rođenja i smrti, posmatranjem spiska veza na članak ćemo možda ustanoviti da je Petar Petrović osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.
  • Ovaj spisak pospešuje ispravno raščlanjavanje višeznačnih odrednica.

Ova alatka takođe radi i za stranu koja ne postoji (možda ima veza na nju, što znači da bi bilo vrlo korisno da se napravi). Dugme Šta je povezano ovde je takođe i na strani za uređivanje do koje se stiže praćenjem neispravne veze. Tako, na primer, ako članci o filmovima povezuju na glumce, možemo naći filmove u kojima je glumac igrao čak i ako o njemu još nema članka.

Da biste do spiska šta je povezano ovde došli neposredno, koristite npr.

[[Special:Whatlinkshere/Petar Petrović]]

što daje vezu Posebno:Whatlinkshere/Petar Petrović.

Ograničenja i njihovo zaobilaženje[uredi | uredi kod]

Nisu podržane podstrane koje imaju samo automatsku vezu ka strani.

U slučaju veza ka odeljcima ili drugim sidrima, ne prikazuje se tačno odredište. Takođe, Šta je povezano ovde ne može dati spisak veza unatraške samo na konkretni odeljak ili drugo sidro. Ove mogućnosti dodaje Linksearch nakon dodavanja "skrivene spoljašnje veze".

Alternative

Ako se to želi, odeljak se može izdvojiti. Sadržaj i dalje može biti prikazan na izvornoj strani, transključivanjem nove strane. Drugačije, ili pripremajući odvajanje, umesto pravljenja veze na odeljak može se napraviti veza na stranu koja preusmerava na odeljak. Spisak veza unatraške cele strane je sada poređan po tačnom odredištu, mada ne prikazuje imena odredišnih odeljaka već imena strana za preusmerenja. Ovo takođe čini jednostavnijim da se održi da veze rade prilikom menjanja imena odeljka: treba izmeniti samo odredište odgovarajuće strane za preusmerenje, ne i izvorni kod strana koje zapravo povezuju na odeljak. Obratite pažnju kako je poruka o preusmerenju i dalje na vrhu cele strane, dakle tipično nije vidljiva na odredišnom položaju. Ovo može biti prednost (nezgoda da poruka o preusmerenju uzima prostor na odredištu je svedena na minimum) ili mana. Da biste videli ime strane bez klizanja nagore, primetite da je pregledač Interneta obično prikazuje u naslovnoj liniji na samom vrhu prozora, dok adresna linija prikazuje ime strane za preusmerenje skupa sa imenom odeljka na odredišnoj strani. Vidi i Pomoć:Odjeljak#Povezivanje na odeljke i preusmerenja.

Takođe primetite da ako se veze na stranu promene zbog izmene u šablonu, veze unatraške za tu stranu neće biti ažurirane odmah, već preko reda za poslove.

Preusmerenja[uredi | uredi kod]

Alat za veze unatraške pokazuje koje veze unatraške su preusmerenja.

Veze unatraške na preusmerenje se takođe prikazuju i, ako i one uključuju preusmerenja, prikazuju se i njihove veze unatraške (ne dalje od ovog).

Ovo čini veze unatraške korisnom alatkom za nalaženje dvostrukih preusmerenja, koja ne rade i, osim u posebnim primenama (vidi dole) mogu biti bolje zamenjena preusmerenjima na krajnje odredište.

Slučajevi uključivanja[uredi | uredi kod]

Da li postoji veza sa A na V je od značaja kako za veze unatraške tako i za srodne promene. Ako V ne postoji, primenljive su samo veze unatraške.

  • Uključivanje se nalazi na spisku kao takvo.
  • Veza sa A na V se računa kao takva čak i ako veza nije eksplicitna u vikitekstu od A, već zbog uključivanja B, koje povezuje na V.
  • Ako A poziva B i unutar B postoji veza ka V koja se nalazi unutar noinclude oznaka, tada B povezuje na V, ali A ne povezuje na V.
  • Ako A poziva B i unutar B postoji veza ka V koja se nalazi unutar includeonly oznaka, tada A povezuje na V, ali B ne povezuje na V.
  • Ako A poziva B i B povezuje na stranu V koja zavisi od promenljive ili parametra, tada:
    • Pitanje da li A povezuje na V zavisi od vrednosti promenljive na strani A, ili od vrednosti parametra sa kojim A poziva B.
    • Pitanje da li B povezuje na V zavisi od vrednosti promenljive na strani B; u slučaju parametra, posmatrano sa strane B, strana može npr. ne povezivati na ispravno ime strane (jer poziva na stranu sa imenom unutar vitičastih zagrada), tako da B ne povezuje ni na jedno važeće V, ili može povezivati na ime koje zavisi od podrazumevane vrednosti parametra.

Tako veza od A na V može postojati zbog uključivanja B, čak i kada B, posmatrano za sebe, ne povezuje na V. Stoga, da biste saznali zbog kojih šablona strana povezuje na V, nije dovoljno proveriti samo šablone unutar veza unatraške strane V.

Ako neke strane povezuju na V zbog uključivanja B, zgodnije je ako se B nalazi na spisku veza unatraške strane V. Ovo se može osigurati postavljanjem odgovarajućeg primera upotrebe šablona B na strani B, unutar noinclude oznaka (tako B uključuje B, ali bez rekurzije).

Inače strana poput B, zbog koje neke druge strane koje uključuju B povezuju na V, može biti nađena samo traženjem strana koje su neposredno ili posredno uključene u strane koje se nalaze na spisku veza unatraške strane V.

Čak i bez da ime šablona zavisi od promenljive ili parametra, ako strana A povezuje na stranu V zato što uključuje šablon B1 koji preusmerava na B2, koji preusmerava na V, A će se nalaziti na spisku veza unatraške strane V ali B1 neće.

Ukratko, za potrebe veza unatraške i srodnih promena, A povezuje na V ako postoji lanac od A do V koji se sastoji od, ovim redosledom: pozivi šablona, jednostruko preusmerenje, pozivi šablona, jednostruko preusmerenje, ... , pozivi šablona, i lanac preusmerenja.

Ako je strana uslovno uključena korišćenjem #if, #ifeq, #ifexist, #ifexpr ili #switch, ona se računa kao uključena, čak i ako uslov nije ispunjen.

Ako je na strani A ime uključene strane vremenski zavisno, poput {{Letnje olimpijske igre {{CURRENTYEAR}}.}}, što trenutno daje {{Letnje olimpijske igre 2010}}, spisak Šta povezuje ovde prikazuje jednu od mogućno uključenih strana: trenutnu ili, zavisno od situacije sa keširanjem, moguće neku stariju.

I tako, iako se isti rezultat postiže sintaksom {{#switch:{{CURRENTYEAR}}|1896={{LOI 1896.}}|1900={{LOI 1900.}}|..}}, ovi metodi se razlikuju po tome da li se svih tridesetak šablona računaju kao uključeni, ili ne.

U slučaju slike, upotreba slike na strani se prikazuje u trećem odeljku na strani za opis slike, ali ne i na Šta povezuje ovde spisku te strane.

Korisnički stilovi[uredi | uredi kod]

Telo strane ima prekidač body.page-Special_Whatlinkshere, tako da na primer možemo koristiti kaskadni stil

body.page-Special_Whatlinkshere ul { list-style: decimal }

kako bi veze unatraške bile numerisane.

Redosled i poređenje sa funkcijom upita[uredi | uredi kod]

Šta je povezano ovde ređa spisak po ID broju strane, što će reći po datumu stvaranja strane.

Kao poređenje sa Query#backlinks i Query#embeddedin, uporedite

Ovo prikazuje sledeće razlike:

  • Upit ređa prvo po funkciji (veze unatraške i uključenja), tek onda po ID broju strane, dok šta je povezano ovde ređa po ID broju strane.
  • Upit razlikuje između slučaja kada je B samo uključeno u A i slučaja kada B takođe i povezuje na A.
  • Upit ne prikazuje da li su veze unatraške preusmerenja, i ne uključuje njihove veze unatraške.
  • Upit prikazuje ID brojeve strana.

Još jedna razlika je:

  • Upit dozvoljava ograničenje na zadati imenski prostor.

{{#dpl:linksto = imestrane}}, korišćenjem mw:Extension:DynamicPageList, proizvodi veze unatraške poređane alfabetskim redosledom. Postoje i druge mogućnosti za redosled prikaza.

Spisak veza unatraške unutar strane[uredi | uredi kod]

Sa proširenjem Semantički MedijaViki, veze se kategorizuju zadavanjem relacije. Za datu relaciju veze unatraške date strane mogu biti navedene unutar same strane. Niz upita, po jedan za svaku relaciju (što se čini zametnim ali se može podesiti u šablonu poput [1]), daje unutar strane spisak veza unatraške poređan po relaciji. Štaviše, mogu biti navedene i veze unapred i atirbuti odredišnih strana, kao i veze unatraške veza unatraške.

Jednostavnije proširenje koje može da uključuje veze unatraške (bez cele semantičke mreže) je Dynamic Page List.

Videti Pomoć:Uključivanje strane ako samo želite da uključite rezultate alatke Šta je povezano ovde.

Nalaženje spoljašnjih veza na stranu[uredi | uredi kod]

Za dati izvorni viki možemo naći sve spoljašnje veze na proizvoljni dati URL korišćenjem Posebno:Linksearch (ako je instaliran). Tako, posebno, možemo naći na primer, sve strane na Vikipediji na srpskom jeziku koje povezuju na određenu novinsku vest, ili sve članke koji povezuju na neku staru verziju ili konkretnu reviziju ove strane, i tako dalje (parametar title ide kao prvi). Primeri: [2], [3].

Ne postoji ovakav alat za međuviki veze. Ovo može biti razlog za radije korišćenje stila spoljašnjih veza prilikom povezivanja na druge projekte.

Vidi i[uredi | uredi kod]