Pomoć:Infokutija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Infokutija je tablica fiksiranog formata dizajnirana kako bi se dodala u gornji desni kut članka i predstavljala njegov sažetak, pružila neke najosnovnije informacije o temi članka i/li pomogla navigaciji na članke i stranice slične tematike. Infokutije su na Wikipediji na engleskom jeziku razvile od tzv. taxoboxa, ili standardiziranih šablona koji su pružali taksonomske informacije, odnosno pomagali u klasifikaciji određenih organizama. Postoji širon raspon infokutija posvećenih različitim temama ili fenomenima - tako postoje biografske infokutije koje pružaju informacije o pojedinim ličnostima, geografske infokutije posvećene gradovima ili određenim oblastima, historijske infokutije posvećene određenim događajima i sl.

Kakve informacije infokutija treba sadržavati?

Općenito, podaci koje navode infokutije moraju biti:

  • Usporedivi. Ako slični predmeti i teme dijele zajedničke atribute (npr. svi ljudi imaju ime i datum rođenja), onda je korisno da se oni uspoređuju preko različitih stranica. To također implicira da se materijal mora predstaviti u standardnom formatu.
  • Koncizni. Šabloni za infokutije moraju biti "na prvi pogled", odnosno korišteni za brzo provjeravanje činjenica. Dugi tekstovi ili detaljne statistike spadaju u glavni tekst članka.
  • Relevantni za temu. Valja odrediti koji podaci su trivijalni, a koji nisu.

Korištenje infokutija

Urednici koji nastoje koristiti infokutije trebaju pronaći adekvatnu infokutiju među šablonima za infokutije koji se nalaze na sh.wiki. Ukoliko ona ne postoji, odnosno postojeće infokutije nisu adekvatne, može se pokušati dizajnirati nova infokutija ili kopirati/modificirati odgovarajuće infokutije s drugih wikipedija. Najčešća imena sa srodnih Wikipedija:

  • SR Wikipedija: "Kutijica" (Кутијица) "Infokutija" (Инфокутија)
  • HR Wikipedija: "Infokvir" "Infookvir" "Infokutija"
  • BS Wikipedija: "Infokutija"
  • EN Wikipedija: "Infobox"