Piktograf

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Piktograf
Piktografi iz Nacionalnog parka Mesa Verde
Piktografi iz Nacionalnog parka Mesa Verde

Piktograf (sintagma od latinskog pictus=slika + grčki γραφή / grafe =crtati[1]) je slikovno pismo, način pisanja u kom grafički znak (piktogram) predstavlja viđeni objekt, a ne zvuk koji se koristi za njegovu identifikaciju u fonemskim, slogovnim i alfabetskim pismima.

Generalno rečeno piktografima se prenose informacije, opisuje određene ideje i događaje pomoću slike. Piktografija kao slikovno pismo služi da prenese određeni sadržaj radi njegova pamćenja, pa je najstarija forma imaginacije pojedinoga mentalnog sadržaja.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Piktografi su se pojavili u neolitu, kao prva faza u razvoju slikovnoga pisma, u tom vremenu oni su u reduciranoj formi, opisivali događaje iz lova i rata tadašnjih ljudi i njihovih zajednica.[2] Najstariji piktografski zapisi rađeni su na kamenu, kosti, drvu, koži, tkanini i metalu.[2] Velik broj piktografa ostao je sačuvan po pećinama na svim kontinentima.

Iz piktografije se vremenom razvila ideografija (pojmovno pismo) kao viši stupanj pisma.[2] Egipatski hijeroglifi, Sumersko i Kinesko pismo nastali su na bazi piktografa.[2]

Piktografima se i danas koriste malobrojna plemena po Polineziji, Centralnoj Africi, Amerikama i Arktiku.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Pictograph (engleski). Merriam Webster. https://www.merriam-webster.com/dictionary/pictograph. Pristupljeno 26.09.2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Piktografija (hrvatski). Hrvatska enciklopedija LZMK. https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=48224. Pristupljeno 26. 09. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]