Pesticidi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pesticid)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cropduster spraying pesticides.jpg

Pod pesticidima podrazumevamo proizvode hemijskog ili biološkog porekla koji su namenjeni zaštiti ekonomski značajnih biljaka i životinja od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama. Pod štetnošću se podrazumeva ekonomska šteta ljudskoj poljoprivredi i industriji - smanjenje prinosa ili količine/kvaliteta dobijene hrane. Štetnost nije biološka, niti ekološka osobina organizama. Svako korišćenje pesticida sa sobom nosi negativne posledice na ekosistem u kome se primenjuje i okolne ekosisteme. Smanjenje upotrebe pesticida je jedan od temelja održive poljoprivrede i ideja održivog razvoja.

Podela prema nameni[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Akaricidi – sredstva za suzbijanje štetnih grinja
  2. Fungicidi – sredstva za suzbijanje gljiva
  3. Herbicidi – sredstva za suzbijanje korova
  4. Insekticidi – sredstva za suzbijanje štetnih insekata
  5. Limacidi – sredstva za suzbijanje puževa
  6. Nematocidi – sredstva za suzbijanje štetnih nematoda
  7. Rodenticidi – sredstva za suzbijanje štetnih glodara
  8. Repelenti – sredstava za odbijanje divljači
  9. Regulatori rasta – sredstva za regulaciju rasta biljaka
  10. Okvašivači – sredstva za poboljšanje kvašljivosti i lepljivosti

Rukovanje pesticidima[uredi - уреди | uredi izvor]

Hazardous-pesticide.jpg

Imajući u vidu da su pesticidi sredstva čijom nepravilnom primenom lako dolazi do štetnih posledica po čoveka i po njegovu okolinu potrebno je znati kako se njima pravilno rukuje. Pre

svake upotrebe potrebno je je biti pravilno zaštićen, odnosno nositi zaštitno odelo, zaštitne rukavice, zaštitnu masku/polumasku i zaštitne naočare. Sredstva pripremati u za to posebno namenjenoj prostoriji, zaštićenoj od vetra naročito kada su u pitanju praškasti preparati. Ukoliko je potrebno mešati sredstvo upotrebljavamo posude koje se koriste samo za pesticide. Isto se odnosi i na menzure ili druge merne posude. Nakon upotrebe svu aparaturu / prskalice i posude / treba dobro isprati.

Mere opreza[uredi - уреди | uredi izvor]

Tokom tretiranja ne sme se jesti, piti i pušiti. Ne vršiti tretiranje po izuzetno toplom i vetrovitom vremenu, paziti na zanošenje na susedne kulture, vrtove i parkove (u urbanim sredinama), itd. Po završenom tretiranju prskalicu oprati mlakom vodom, skinuti zaštitno odelo i ostalu zaštitnu opremu te se umiti mlakom vodom.

Skladištenje sredstava[uredi - уреди | uredi izvor]

Sredstva se čuvaju u originalnoj i dobro zatvoreoj ambalaži, u dobro zaključanoj, suvoj i provetrenoj prostoriji, udaljeno od izvora vatre, izvan dohvata dece i neupućenih osoba, odvojeno od hrane, pića i stočne hrane. Praznu ambalažu uništiti na način propisan „Pravilnikon o vrstama ambalaže za pesticide i đubriva i o uništavanju pesticida i đubriva" objavljenom u Službenom glasniku SRJ br. 35/99. Prazna ambalaža se ispere najmanje tri puta i ta tečnost se doda tečnosti za prskanje, a zatim se izbuši kako bi se učinila neupotrebljivom. Takva ambalaža se skuplja na određeno i osigurano mesto u posebne kontejnere.