Paulina Hermann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Drveni kip Mačkamame za čiju su izradu bili zaduženi kipari Ernestinovačke kolonije Mato Tijardović, Ivica Tolić, Ivan Florijan i Saša Sermek, a postavljen je 27. studenoga 2006., povodom otvaranja nove tramvajske linije u Osijeku.

Paulina Hermann (Mačkamama), punim imenom Paulina Carolina Theresia Hermann, rođ. pl. Lobe (Nova Gradiška, 1. lipnja 1859. - Osijek, 9. veljače 1938.) poznata dobrostojeća građanka Osijeka.

Rođena je u plemićkoj veleposjedničkoj obitelji u Novoj Gradiški. Otac joj se zvao Ivan, a mati Marija rođ. Blau.[1] Imala je tri mlađa brata.

U Osijek je pristigla udajom za Dragutina Hermanna, uglednog i bogatog Osječanina povezanog s brojnim gradskim obiteljima. Između ostalog, Dragutin je bio suvlasnik tvrtke „Türner i sin“, najstarije špecerajsko-kolonijalne trgovine u gradu te je bio član Crkvenog odbora, zadužen za izgradnju župne crkve Svetih Petra i Pavla, što obitelj Hermann neizravno povezuje i s biskupom Josipom Jurjom Strossmayerom.

Ime Pauline Hermann rođ. Lobe po prvi se put spominje 1885. godine, kada je upisana kao suvlasnik obiteljskih nekretnina Hermannovih.

Obitelj Hermann posjedovala je kuću u Industrijskoj četvrti, danas poznatu kao Villa Hermann ili dvorac Mačkamama. Paulina je bila dobrotvorka, pomagala je siromašnim Osječanima. Bila je i poduzetna. Početkom 30-ih godina 20. stoljeća, nekoliko godina poslije Dragutinove smrti, ponovno se udala, za austrijskog baruna Wesselyja. O njenom životu zna se iznimno malo, većinom iz usmene predaje. Najpoznatija je po ljubavi prema mačkama i drugim životinjama zbog čega je dobila nadimak Mačkamama, a po njoj i njen dom. Bila je društvena osoba koja je okupljala gradske uglednike. Voljela je i putovanja.

Pokopana je na osječkom groblju Svete Ane. Grobnica danas ne postoji, a nadgrobni je spomenik navodno uklonjen kako bi se grobno mjesto prodalo novim vlasnicima.

Nedaleko Paulininog negdašnjeg doma, koji nosi njeno ime, nalazi se i drveni kip koji predstavlja njen lik, okružen mačkama, kao specifično obilježje tog dijela Osijeka.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Croatia.CH Arhivirano 2013-08-22 na Wayback Machine-u Dvorac Mačkamama - Villa Mačkamama (Katzenmutter) & Paulina Carolina Theresia Hermann

Radovi o Paulini Hermann

[uredi | uredi kod]
  • Božica Valenčić: Vila Pauline Hermann – Dvorac “Mačkamame” u Osijeku,
  • Muzej Slavonije Osijek: Osječki zbornik XXI, 1991