Parket

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Parket
Parquet
Parket iz Dvorca Versailles
Parket iz Dvorca Versailles

Parket (od francuskog: Parquet, koje je došlo od starofrancuskog: parc = park / mali ograđeni dio[1]) u svom prvom značenju se odnosi na glatke drvene daščice sa užlijebljenim rubovima, koje se slažu po istom uzorku, a koriste se za pokrivanje podova.[2]

U svom drugom značenju tako se zove pod pokriven takvim daščicama, a u trećem značenju tako se zove parter (donje gledalište) u teatru ili kinu.[2]

Historija i karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Podovi su se od antike prekrivali grubo otesanim širokim daskama.
Prvi parket nalik na današnji pojavio se 1684 za rokokoa kao - parquet de menuiserie (drveni parket) njime su umjesto mramornih ploča (koje su bile hladne i često morale prati) pokriveni podovi u Dvorcu Versailles.

Do danas se parketarstvo razvilo u gotovo zasebnu granu primijenjene umjetnosti, jer postoje bezbrojni načini slaganja parketa, od prozaičnih geometrijskih u obliku riblje kosti[3], do neobično maštovitih.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Parquet" (engleski). Merriam Webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/parquet. Pristupljeno 27. 01. 2016. 
  2. 2,0 2,1 "pàrkēt" (hrvatski). Hrvatski jezični portal. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search. Pristupljeno 27. 01. 2016. 
  3. "Parquetry" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/technology/parquetry. Pristupljeno 27. 01. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]