Paratiroidni hormon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Paratiroidni hormon (paratireoidni hormon) ili parathormon, skraćeno PTH, je polipeptidni hormon kojeg luče doštitne žlijezde, a djeluje tako da povećava koncentraciju kalcija u krvi čovjeka. Prosječna koncentracija PTH u čovjeka je 10-60 pg/ml.

Parathormon se sastoji od 84 aminokiselina, a izlučuju ga glavne stanice doštitne žlijezde. Izlučivanje PTH regulirano je koncentracijom kalcija u krvi, putem negativne povratne sprege, što se postiže putem receptora za kalcij. Sekundarni glasnik u izlučivanju PTH je cAMP.

Lučenje PTH stimulira:

  • pad serumskog Ca2+
  • blagi pad serumskog Mg2+

Lučenje PTH inhibira:

Funkcija[uredi | uredi kod]

Paratiroidni hormon djeluje na nekoliko tkiva:

  • kost - PTH povećava oslobađanje kalcija iz kostiju gdje se nalaze najveće zalihe kalcija. Resporpcija kosti je fiziološki proces u kojem stanice osteoklasti destruiraju kost. PTH se veže na stanice osteoblaste, koje stvaraju kost. Vezanje PTH na osteblaste povećava ekspresiju RANKL i inhibira ekspresiju osteoprotegrina (OPG). Vezanje RANKL sa RANK što je pospješeno smanjenom raspoloživom količinom OPG (koji bi se vezao na RANKL), stimulira prekursore osteoklasta da međusobno spajaju čime nastaju zreli osteoklasti koji na kraju povećavaju resorpciju kosti
  • bubreg - PTH povećava aktivno reapsorpciju kalcija i magnezija u distalnim tubulima i debelom uzlaznom karaku. Kako dolazi do razgradnje kosti nastaju kalcij i fosfati. PTH smanjuje reapsorpciju fosfata, što dovodi do smanjenja koncentracije fosfata u plazmi. Povećavanjem omjera kalcij:fosfat u plazmi, više slobodnog kalcija se nalazi u krvotoku.
  • crijeva - PTH neizravno povećava apsorpciju kalcija u crijevima povećavanjem proizvodnje aktivnog oblika vitamina D. Aktivni vitamin D povećava apsoprciju u crijevu putem bjelančevine kalbindina. Aktivacija vitamina D odvija se u bubregu, gdje PTH povećava količinu enzima koji aktivira vitamin D.