Paparaco

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Paparaci tokom filmskog festivala

Paparaco (ital. paparazzo) reč je italijanskog porekla i označava agresivnog fotografa koji nastoji snimiti poznate ličnosti u nesvakidašnjim situacijama i te snimke prodati redakcijama tabloida, pri čemu se često služi i nekonvencionalnim metodima.

Poreklo reči[uredi | uredi kod]

Reč se, sa navedenim značenjem, pojavila u govornom jeziku nakon filma Federika Felinija "Sladak život" ("La dolce vita") iz 1960, u kom se pojavljuje lik fotografa pod imenom Paparaco (Paparazzo), kojeg je igrao glumac Valter Santeso (Walter Santesso). Inače, ta reč u italijanskom označava dosadnog i glasnog komarca.

Fotograf iz filma nazvan je prema imenu Coriolano Paparazzo, koje je nosio vlasnik hotela u Catanzaru i koje se spominje u turističkom vodiču "Jonian By Sea" Georgea Gissinga. Felini je pročitao tu knjigu u vreme priprema za svoj film i bio fasciniran tim imenom.

Tehnika[uredi | uredi kod]

Da bi snimili što atraktivnije fotografije slavnih ličnosti, paparaci se često služe nekonvencionalnim i radikalnim metodama, kao što su zasede i praćenje vozila slavnih ličnosti, uz korišćenje skupe opreme (kamere i teleobjektivi). Najtraženije su fotografije sa venčanja slavnih, kao i fotografije njihove novorođene dece.

Reč je dobila još negativnije konotacije nakon što je princeza Dajana 1997. godine poginula u saobraćajnoj nesreći, a za njenu pogibiju su prvobitno bili optuženi paparaci koji su pratili automobil u kom se vozila.