Pametni telefon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.
Samsung (lijevo) i iPhone (desno), moderni pametni mobiteli
Preteča, IBM Simon (1994)

Pametni telefon (engl. smartphone) primarno označava vrhunski mobilni telefon, koji kombinira funkcije ličnog digitalnog asistenta (PDA) i mobilnog telefona. Današnji modeli također služe kao prenosni medijski plejeri i kamere, s ekranima na dodir visoke rezolucije, internetskim pretraživačima koji mogu pristupiti i ispravno prikazati standardne veb-stranice, a ne samo optimizirane za mobilne uređaje, zatim GPS-navigacijom, Wi-Fi-jem i mobilnim širokopojasnim pristupom. Izraz pametni mobitel obično se koristi da opiše telefone s više naprednih računarskih mogućnosti nego današnji obični telefoni, iako razlika može biti nejasna i ne postoji službena definicija šta čini razliku među njima. Definicije se također mijenjaju s vremenom jer mnogi "obični" telefoni sad imaju mogućnosti koje su pametni mobiteli imali u prošlosti.

Japanska firma NTT DoCoMo 1999. godine izdala je prvi smarthphone. Pametni mobiteli su počeli biti popularni u kasnim 2000-tim. U 2012. godini je u upotrebi bilo jedna milijarda ovih mobitela. Neki od najpoznatijih proizvođača smarthphona su Samsung, Apple, Nokia, Huawei, Lenovo, Alcatel i LG.

Displej[uredi - уреди | uredi kôd]

Jedna od glavnih karakteristika ovih mobitela jeste njihov displej. Uglavnom popuni većinu prednjeg dijela mobitela. Mobiteli koji imaju veći ekran 5,2 inča zovu se najčešće phablets (nešto između smarthphona i tableta).

Softver[uredi - уреди | uredi kôd]

Android[uredi - уреди | uredi kôd]

Android je mobilni operativni sistem napravljen od strane Googla. Jedan je od najpoznatijih operativnih sistema na svijetu. Prvi mobitel koji je imao ovaj operativni sistem je bio HTC Dream (T-Mobile G1) koji je izdan 20. oktobra 2008. godine. Android je također najprodavaniji OS u 2016. godini.

iOS[uredi - уреди | uredi kôd]

iOS (ranije iPhone OS) jest mobilni operativni sistem kojeg razvija Apple Inc. za iPhone, koji je predstavljen u januaru 2007. Apple je 2008. uveo App Store, koji služi za instalaciju korisnih aplikacija, igara itd. iPhone i iOS generalno su na drugom mjestu kad je riječ o prodaji mobitela s tim operativnim sistemom.

Windows 10 Mobile[uredi - уреди | uredi kôd]

Windows 10 Mobile (Windows Phone) je iz Microsofta. To je treći najveći instalirani operativni sistem iza Android i iOS operativnih sistema.

Izdan je 15. februara 2010. godine. U januaru 2015. godine je Microsoft izjavio da će biti zamijenjen od strane Windows 10 Mobile.

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]