Pčelarstvo u Sloveniji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pčelarstvo u Sloveniji

Nematerijalna svjetska baština
Pčelarstvo u Sloveniji
Slovenija Slovenija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2022.
ID: 01857
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Pčelarstvo u Sloveniji je način života mnogih pojedinaca, porodica i zajednica, u cilju dobivanja pčelinjih proizvoda za ishranu i tradicionalnu medicinu, korištenjm svojih znanja i vještina za brigu o pčelama i okolišu.

Jedina podvrsta koja se drži u Sloveniji je kranjska pčela. Pčelari imaju oko 200.000 pčelinjih zajednica, a kontrolisanim uzgojem matice odgovorno osiguravaju očuvanje njenih vrijednih karakteristika: pitomosti, prinosa, odlične orijentacije i otpornosti na vremenske prilike. Pčele se uglavnom drže u drvenim pčelinjacima u blizini pčelarskih domova. Svaki pojedinac koji se bavi pčelarstvom iskazuje odnos pun ljubavi i poštovanja prema pčelama, a srodna znanja i vještine oblikovani su stoljetnom tradicijom i prenose se s generacije na generaciju.

Pčelari, koji pčele smatraju svojim učiteljima i prijateljima, kao i simbolima vrline, pameti i štedljivosti, kroz stalna istraživanja proširuju svoja znanja i vještine.

Pčelinjak i arhitektura

Značaj pčelarstva u Sloveniji ogleda se i u brojnim tekstovima u stručnoj literaturi, književnosti i folklornim tekstovima, sa štampanim djelima od osamnaestog vijeka pa nadalje. Prisutno je i u umjetnosti, sa karakterističnim oslikanim panoima, a veliki broj košnica ukrašen je vjerskim i svjetovnim motivima. Arhitektura pčelinjaka je uglavno zasnovana na tradicionalni rješenjima.[1]

Nematerijalna kulturna baština[uredi | uredi kod]

Pčelarstvo u Sloveniji upisano je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa Slovenije. Odluku o upisu donioo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasjedanju koje je održano od 28. novembra do 3. decembra u Rabatu, u Maroku.[2]

Reference[uredi | uredi kod]