Pépé le Moko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pépé le Moko
Režija Julien Duvivier
Producent Raymond Hakim
Robert Hakim
Scenario Jacques Constant (adaptacija)
Henri Jeanson (dijalozi)
Julien Duvivier (scenario)
Henri La Barthe (scenario)
Predložak Pépé le Moko; autor:
Henri La Barthe (roman)
Uloge Jean Gabin
Gabriel Gabrio
Saturnin Fabre
Fernand Charpin
Lucas Gridoux
Muzika Vincent Scotto
Mohamed Ygerbuchen
Fotografija Marc Fossard
Jules Kruger
Montaža Marguerite Beaugé
Datum(i) premijere
28. januar 1937 (1937-01-28)
Trajanje 94 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski

Pépé le Moko je francuski crno-bijeli gangsterski film snimljen 1937. u režiji Juliena Duviviera, koje se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja poetskog realizma u predratnoj francuskoj kinematografiji, odnosno jednom od preteča film noira.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Henrija Le Barthea. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Jean Gabin, je zloglasni toulonski gangster koji je utočište pronašao u alžirskoj Kazbi, gdje je praktički nedostupan vlastima. Radnja prikazuje kako se zaljubi u francusku turistkinju (čiji lik tumači Mireille Balin), a što koristi policijski inspektor kako bi mu namjestio klopku. Pepe le Moko je postigao ogroman uspjeh, te predstavlja jednu od najpoznatijih uloga u karijeri Jeana Gabina.

Također je ostavio snažan utisak na Hollywood, gdje je već sljedeće godine snimljen remake pod naslovom Algiers, gdje je naslovnu ulogu tumačio Charles Boyer; godine 1955. je snimljen mjuzikl pod naslovom Casbah. Britanski sineast Carol Reed je kasnije izjavio da mu je upravo Pepe le Moko pružio inspiraciju za njegov znameniti film Treći čovjek.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]