Osvjetljavanje pisanih djela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Osvjetljavanje knjiga

Nematerijalna svjetska baština
Osvjetljavanje knjiga
 Azerbejdžan, Turska,  Iran
 Uzbekistan,  Tadžikistan
Regija: Evropa i Azija
Godina upisa: 2023.
ID: 01981
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Osvjetljavanje knjiga je stoljetna dekorativna umjetnost koja se prakticira na stranicama rukopisa, kaligrafskih tekstova, samostalnih umjetničkih djela i minijatura. Glavna komponenta je zlatni list ili zlatna boja, a oboje zahtijevaju specifična znanja i tehnike. Koriste se i prirodni pigmenti, a posljednjih godina su rasprostranjene sintetičke boje, poput akvarela. Boje, uzorci i motivi koji se koriste imaju simbolična značenja. Metode iluminacije koriste se i u restauraciji davno nastalih antičkih rukopisa i folija.

U Osmanskom carstvu su iluminirani i ilustrovani rukopisi naručivali sultan ili dvorski administratori. U palači Topkapi, ove rukopise stvarali su umjetnici koji rade u nakkashaneu, zvaničnoj radionici minijaturista i iluminatora, osvjetljavajući i vjerske knjige i nereligijska djela.

Umjetnost iluminacije se prenosi kroz formalno i neformalno obrazovanje, uključujući univerzitete, akademije, istraživačke centre, te javne i privatne radionice.

Osvjetljavanje knjiga nalazi se na UNESCO-voj Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovječanstva kao zajednički element nematerijalnog kulturnog nasleđa u Azerbejdžanu, Iranu, Uzbekistanu, Tadžikistanu i Turskoj. Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasjedanju koje je održano od 5. do 8. decembra 2023. u Cresta Mowani, u Bocvani.[1][2]