Orofern od Kapadokije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kovanica koju je izdao Orofern, kralj Kapadokije, Britanski muzej.

Orofern Nikefor (na grčkom Oρoφέρνης Nικηφόρoς, 2. vijek pne.) bio je kralj Kapadokije u periodu od 158. pne. do 154. pne. Njegovi roditelji nisu poznati, ali ga je zajedno s još jednim dječakom usvojila Antiohida, kapadokijska kraljica koja nije mogla sama začeti djecu, te mužu Arijaratu IV predstavila kao vlastite dijete. Kada je konačno uspjela začeti svoje dijete - budućeg kralja Arijarata V, Orofern je poslan u Joniju.

Godine 158. pne. je Arijarat odbio ponudu seleukidskog kralja Demetrija da se oženi za njegovu sestru. Uvrijeđeni Demetrije je na Kapadokiju poslao vojsku, svrgnuo Arijarata i na prijestolje postavio Oroferna. Arijarat je pobjegao u Rim i tamo tražio vojnu intervenciju. Orofern je, pak, i sam godine 157. pne. poslao u Rim ambasadore koji su isposlovali sporazumno rješenje - Arijarat će se vratiti na prijestolje, ali će ga morati dijeliti s Orofernom.

Aranžman, međutim nije dugo potrajao, prije svega zbog toga što je Orofern, za razliku od Arijarata, bio sklon razvratu i luksuznom načinu života. Nastojeći ga održati je narodu nametao poreze, ubijao podanike kako bi konfiscirao imovinu, a na kraju čak i opljačkao Zeusov hram. Zbog svega toga se protiv Oroferna podigao narod, natjeravši ga na bijeg u Siriju i ostavivši Arijarata kao jedinog vladara. U Antiohiji je Orofern postao dijelom zavjere protiv Demetrija. Kada je ona razotkrivena, Demetrije ga je bacio u lance, ostavivši ga na životu kao sredstvo diplomatskog pritiska protiv Arijarata.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Napomene[uredi - уреди | uredi izvor]

Greška kod citiranja: <ref> oznaka definisana u <references> ima atribut grupe "" koji se ne pojavljuje u ranijem tekstu.