Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology TITLE.jpg

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (sh. Leksikon grčke i rimske biografije i mitologije, objavljen 1849, a prvi put 1844. pod nešto drugačijim naslovom) jeste enciklopedija i bibliografski leksikon izdata u Velikoj Britaniji. Ova knjiga, koju je uredio William Smith, izašla je u tri toma i ukupno zauzima 3.700 stranica, te predstavlja jedno od klasičnih dela leksikografije 19. veka. To delo čini celinu sa Smithovim Leksikonom grčkih i rimskih starina i Leksikonom grčke i rimske geografije.

Autori i sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Osim samog urednika, članke u ovom leksikonu pisalo je još 35 drugih autora. Autori su bili klasični filolozi, uglavnom sa Univerziteta u Oksfordu, škole Rugby i Univerziteta u Bonu, ali i iz nekih drugih naučnih institucija. Veliki broj članaka o mitologiji napisao je nemački emigrant Leonhard Schmitz, koji je doprineo popularizaciji nemačke škole klasičnih nauka u Velikoj Britaniji.[1] Što se tiče uključenih biografija, Smith je želeo da knjiga bude sveobuhvatna, te je u njenom uvodu zapisao:

"Biografski članci u ovom delu uključuju imena svih osoba makar i male važnosti koja se pojavljuju kod grčkih i rimskih pisaca, od najstarijih vremena do propasti zapadnog carstva 476. godine naše ere i do propasti istočnog carstva padom Carigrada pod tursku vlast 1453. godine".

I novija dela često se pozivaju na definicije i članke u ovom Leksikonu, a Robertu Gravesu je prebačeno da je "svoje impresivno referenciranje izvornog materijala" preuzeo iz tog leksikona "bez ikakve provere" kad je pisao svoje Grčke mitove.[1]

Današnja vrednost[uredi - уреди | uredi kôd]

Leksikon se danas nalazi u javnom vlasništvu i dostupan je na internetu. S činjenične strane ovo delo i dalje zadržava svoju upotrebnu vrednost, budući da je od njegovog nastanka otkriveno samo malo novih antičkih tekstova koji bi zahtevali promenu biografskih informacija. Međutim, u Leksikonu danas mnogo toga nedostaje, posebno materijala u vezi s novijim otkrićima (kao što su Aristotelov Ustav atinski ili dešifrovanje lineara B), kao i epigrafskog materijala. Osim toga, od vremena nastanka Leksikona do danas promenio se kontekst u kojem se posmatraju i tumače podaci iz antičkih izvora.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vikizvornik
Vikizvornik ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: