Ornithocheirus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ornithocheirus
Ornithocheirus BW.jpg
Restauracija
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Porodica: Ornithocheiridae
Potporodica: Ornithocheirinae
Seeley, 1870.
Rod: Ornithocheirus
Seeley, 1869.
Sinonimi
  • Pterodactylus simus Owen, 1861.
  • Criorhynchus simus (Owen, 1861.)
  • Ornithocheirus platyrhinus Seeley, 1870.

Ornithocheirus (starogrčki "ornis" i "cheiros" - ptičja ruka) je rod kratkorepih pterosaura.

Prvi fosili otkriveni su 1827. u formaciji Wealden u Sussexu (Engleska). Pretežno su u pitanju bili dijelovi čeljusti, zglobovi i nekoliko odvojenih pršljena. Ostatak skeleta sa lubanjom nije pronađen.

Iz hrpe od preko 1000 pronađenih kostiju, na osnovu dijelova čeljusti opisano je 36 vrsta. Taj takson je dugo vremena služio kao "odlagalište" kostiju, za koje se sa sigurnošću jedino moglo ustvrditi da pripadaju porodici Ornithocheiridae. Među njima je bilo i fosila koji se danas priključuju drugim porodicama, kao što su srodnici aždarkida Lonchodectes i pteranodontid Ornithostoma, koji je još uvijek poznat samo na osnovu fragmenta čeljusti. Do sada su priznate još dvije vrste, O. mesembrinus i O. simus.

Osobine[uredi - уреди | uredi kôd]

Holotipni primjerak O. simus

Rodu Ornithocheirus su pripadali srednje veliki do veliki pterosauri, sa dugim i uskim šicastim lubanjama. Raspon krila je iznosio od 2,5 do 8,5 metara.

Neke vrste su imale koštanu krestu na kljunu. Rubovi čeljusti bili su im paralelni, a sama čeljust je na poprečnom presjeku bila trougaona. Zubi su im bili svi istog tipa, kratki i jaki, a nalazili su se sve od vrha čeljusti pa do kraja. Za razliku od njihovih srodnika, rodova Anhanguera i Coloborhynchus, koji su imali proširenu rozetu zuba pri vrhu čeljusti, vrste roda Ornithocheirus (uključujući i O. simus) imale su prave čeljusti koje su se sužavale prema vrhu. Također, za razliku od ostalih pterosaura, zubi Ornithocheirusa su pretežno bili uspravni, a ne usmjereni prema van. Imali su manje zuba od svojih srodnika.[1] Razmak između zuba bio je veći od njihovog prečnika. Njihova gornja površina je bila izbrazdana, a njihov presjek je bio kružan ili ovalan. Ornithocheirus je spadao u najveće pterosaure svog vremena.

Ornithocheirus se vjerovatno hranio ribama jedreći nad morem, slično kao i današnji albatrosi.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi kôd]

Veliki pterosaur identificiran kao Ornithocheirus prikazan je u BBC-jevom televizijskom programu Walking with Dinosaurs.[2] U toj epizodi je predstavljen veliki ornitokajrid iz formacije Santana u Brazilu, Ornithocheirus mesembrinus, koji se sada klasificira u odvojen rod, Tropeognathus.[3]

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Fastnacht, M. (2001). "First record of Coloborhynchus (Pterosauria) from the Santana Formation (Lower Cretaceous) of the Chapada do Araripe of Brazil." Paläontologisches Zeitschrift, 75: 23–36.
  2. Unwin, David M. (2006). The Pterosaurs: From Deep Time. New York: Pi Press. str. 246. ISBN 0-13-146308-X. 
  3. Haines, T., 1999, "Walking with Dinosaurs": A Natural History, BBC Books, p. 158

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]