Operacija Morris Dance

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Operacija Morris Dance

HMAS Tobruk tokom vojne vježbe 1987. godine
Datum 14.29. svibnja 1987.
Lokacija more jugozapadno od Fidžija
Ishod Odustanak od intervencije uslijed stabilizacije situacije na Fidžiju

Operacija Morris Dance bila je preventivna vojna operacija Australije iz 1987. godine, inicirana kao potencijalni odgovor na prvi od dva državna udara na Fidžiju te godine, a koji se odvio 14. svibnja 1987. godine.

U jeku legalne smjene vlasti i dolaska indofidžijske vlade na čelo tadašnjeg dominiona, potpukovnik Sitiveni Rabuka inicirao je, 14. svibnja 1987. godine, prvi od dva državna udara na Fidžiju te godine. Rabukin cilj bilo je svrgavanje vlade i jačanje prava etničkih Fidžijaca, pri čemu bi ostale etničke skupine bile jasno diskriminirane. Iako je državni udar proveden bez žrtava i smjena je izvedena mirno, Australija je preventivno reagirala kako bi zaštitila svoje državljane na Fidžiju.

Australske obrambene snage odmah su poslale pet ratnih brodova (HMA brodovi Stalwart, Sydney, Parramatta, Success i Tobruk) da patroliraju jugozapadno od Fidžija. Temeljni cilj operacije bila je eventualna evakuacija australskih državljana s Fidžija, međutim australske su vlasti čekale s aktivnom intervencijom, promatrajući situaciju na arhipelagu. Dana 23. svibnja, brodovima je pridružena i jedinica 1. bataljuna australske pješadije, što je bilo aktiviranje australske pješadije još od Vijetnamskog rata.[1]

Ipak, operacija je završila bez direktne intervencije. Dana 29. svibnja, Australija je procijenila kako se situacija na Fidžiju stabilizirala te je naredila povlačenje brodova i trupa s patrole.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „On this day – 23 May”. Australian Army History Unit. Arhivirano iz originala na datum 3 September 2007. Pristupljeno 13 April 2009. 

Izvori i literatura[uredi | uredi kod]