One Million B.C.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
One Million B.C.
kino-poster
RežijaHal Roach
Hal Roach, Jr.
ProducentHal Roach
ScenarioMickell Novack
George Baker
Joseph Frickert
NaracijaConrad Nagel
UlogeVictor Mature
Carole Landis
Lon Chaney, Jr.
MuzikaWerner R. Heymann
FotografijaNorbert Brodine
MontažaRay Snyder
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
5. 4. 1940 (1940-04-05)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

One Million BC (sh. Milijun prije Krista) je američki crno-bijeli fantastično-pustolovni film snimljen 1940. godine u režiji Hala Roacha. Radnja ima prolog u modernoj Kaliforniji gdje naučnik (koga tumači Conrad Nagel) posjetiocima špilje tumači tamošnje crteže, te se prebacuje u daleku prahistorijsku prošlost i prikazuje dva plemena spiljskih ljudi - divlje Stijene i miroljubive Školjke - u međusobnom sukobu. Protagonist, koga tumači Victor Mature, je Tumak, pripadnik Stijena, koji se zaljubi u Loanu, lijepu djevojku iz Školjki (koju tumači Carole Landis), koja ga uputi na "civilizirani" način života, ali i koju mora spašavati od niza opasnosti kao što su erupcije vulkana i dinosauri.

One Million BC je predstavljao najambiciozniji projekt u karijeri Hala Roacha, klasičnog hollywoodskog sineasta poznatog po kratkim niskobudžetnim filmovima. Roach je kao režisera namjeravao angažirati uglednog filmskog pionira Davida W. Griffitha; zbog toga postoje česti navodi da je Griffith pravi autor filma, odnosno da je režirao neke od njenih scena. U stvarnosti je Griffith tek pomogao prilikom testiranja glumaca, te je upravo on odabrao Landis za ulogu Loane, navevši kao razlog to da je od svih kandidatkinja "jedina znala trčati".

Kao i mnogi hollywoodski filmovi radnjom smješteni u prahistoriju, One Million BC je, suprotno paleontološkim saznanjima prikazivao prahistorijske ljude (homo sapiens) kako koegzistiraju sa prije njih davno izumrlim dinosaurima; pri tome su se koristili za tadašnje standarde prilično impresivni specijalni efekti, odnosno fotografski i drugi trikovi pomoću kojih su moderne životinje kao svinje, aligatori i gušteri, odnosno čovjek u specijalnom odijelu, transformirani u orijaške triceratopse, tiranosaure i dimetrodone. Ti su efekti publici izgledali toliko uvjerljivo i impresivno, da je su pojedine scene iz One Million BC tokom sljedećih nekoliko desetljeća "reciklirane" u nizu filmova sa dinosaurima ili raznim čudovištima. Publiku je prilično impresionirala i Landis, kojoj je uloga (za tadašnje standarde) oskudno odjevene Loane omogućila status jednog od seks simbola u Hollywoodu 1940-ih.

Godine 1966. je snimljen remake pod nazivom One Million Years B.C. sa Raquel Welch u glavnoj ulozi, koja je također zahvaljujući njemu postala jednim od seks simbola svog vremena.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]