Novi romantizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ekscentrični frontmen Culture Cluba, Boy George, bio je jedan od najpopularnijih, ali i najdugotrajnijih predstavnika novog romantizma. Njegov specifični, androgini izgled bio je utjelovljenje vizualnog stila novog romantizma kao pokreta.

Novi romantizam (engleski: New Romantic) je bio pokret u pop kulturi koji se pojavio i proširio iz Ujedinjenog Kraljevstva početkom 80-ih godina. Iako ga se najčešće povezuje uz glazbu novog vala i synthpopa, novi romantizam je bio širi društveni pokret koji je obuhvaćao i modu, dizajn, marketing i druge discipline pop kulture i umjetnosti. Pokret je proizašao iz noćnih klubova u Londonu, posebice Billy's i Blitz, i Birminghamu, odakle je proizašao Duran Duran.[1] Novi romantizam je bio karakteriziran ekscentričnom modom inspiriranom buticima poput londonskog PX-a i birminghamskog Kahna & Bella. Rani zagovornici pokreta u medijima su inicijalno nazivani Blitz Kids, Novi dendiji ili romantičarski pobunjenici.[2][3]

Pod snažnim utjecajem Davida Bowieja, Marca Bolana i benda Roxy Music, novoromantičari su promovirali vizualni stil glam rocka i historijske modne stilove, a naziv su dobili zbog stila koji je podsjećao na rani romantizam. Nekolicina izvođača s početka 80-ih godina prihvatila je taj stil i utjelovila ga u muzici i medijima, a tu se posebno ističu Steve Strange (Visage) i Boy George (Culture Club) te bendovi Duran Duran, Spandau Ballet, A Flock of Seagulls i Classix Nouveaux. Ultravox je u medijima također redovito povezivan s novim romantizmom, mada članovi benda nikada nisu prezentirali tako jasan vizualni stil kao ostali pripadnici pokreta, unatoč snažnim vezama s bendom Visage. Japan i Adam and the Ants su u medijima također navođeni kao novormantičari, mada su oba benda javno odbijala tu poveznicu i nisu imali nikakvih direktnih poveznica s originalnim pokretom.[3] Dio novih romantičara prihvatio je sintesajzere i pomogao u komercijalnom usponu tada novonastalog synthpopa početkom 80-ih godina, kombinirajući taj muzički stil s ekscentričkim vizualnim izgledom, koji je doveo do istovremene popularizacije muzičkog žanra i pokreta u Britaniji, a zahvaljujući MTV-ju i u Sjedinjenim Državama, gdje su mediji pričali o drugoj britanskoj invaziji.

Novi romantizam je bio relativno kratkotrajni pokret i počeo je nestajati već nakon 1985. godine;[1][3] iako su neki izvođači nastavili sa svojim karijerama i nakon 80-ih godina, uvelike su napustili estetiku inicijalnog pokreta. Tokom 90-ih godina je bilo pokušaja oživljavanja pokreta, među kojima je najistaknutiji kratkotrajni romo pokret.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 D. Johnson, "Spandau Ballet, the Blitz Kids and the birth of the New Romantics", Observer, 4 October 2009, retrieved 24 July 2011.
  2. „BLITZ KIDS, Shapers of the 80s”. Shapersofthe80s.com. Pristupljeno 2014-07-28. 
  3. 3,0 3,1 3,2 T. Cateforis, Are We Not New Wave?: Modern Pop at the Turn of the 1980s (University of Michigan Press, 2011), ISBN 0-472-03470-7, str. 47–8.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]