Noina Arka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Slika američkog umjetnika Edwarda Hicksa (1780–1849), pokazuje kako životinje u parovima ulaze u Noinu Arku.

Prema Bibliji, Noina Arka je bila plovilo sagrađeno na Božju zapovijed kako bi spasilo Nou, njegovu porodicu i loze svjetskih životinje od Velikog Potopa. Ta je pripovijest sadržana u u hebrejskoj i kršćanskoj starozavjetnoj Knjizi Postanka, poglavlje 6-9.

Prema dokumentarnoj hipotezu priča o Arki u Knjizi postanka bi mogla predstavljati nekoliko originalnih kvazi-nezavisnih izvora, odnosno mogla je nastati kroz proces sažimanja kroz mnoge vijekove. To bi moglo objasniti izvjesnu zbrku i ponavljanja u tekstu. Mnogi ortodoksni Židovi, kršćani i muslimani odbacuju ovu hipotezu, smatrajući da je priča o Arci istinita, da ima jednog autora, a da se sve navodni nedostaci mogu racionalno objasniti.

Priča o Arci iz Knjige postanka ima paralele sa sumerskim mitom o Ziusudri, koji govori kako je Ziusudru Bog upozorio da sagradi plovilo u kojem će izbjeći poplavi koju je On poslao. Manje precizne paralele se mogu naći u mnogim drugim kulturama širom svijeta. U stvari, priča o Potopu je jedna od najčešćih tema mitologije širom svijeta, što i skeptici i vjernici koriste kao dokaz u prilog svog stajališta.

Priča o Arci je bila predmetom opsežnog objašnjavanja u različitim abrahamskim tradicijama, pri čemu su se teoretska rješenja i praktična rješenja (npr. kako se Noa rješavao životinjskog otpada) miješala s alegorijskim tumačenjima (npr. Arka kao prethodnica Crkve, nudi spas čovječanstvu).

Od početka 18. vijeka, razvoj geologije i biogeografije kao nauka je omogućio da pojedini prirodnjaci pokušaju opravdati doslovno tumačenje priče o Arci. Usprkos toga, Biblijski literalisti nastavljaju istraživati regiju oko gorja Ararat u sjeveroistočnoj Turskoj gdje Biblija kaže da je počivala Noina Arka.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]