Muškatov oraščić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muškatov oraščić
Muškatov oraščić, Myristica fragrans
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Magnoliales
Porodica: Myristicaceae
Rod: Myristica
Vrsta: M. fragrans'
Dvojni naziv
Myristica fragrans
Houtt.

Muškatov oraščić (lat. Myristica fragrans Houtt. - officinalis L.) je vazdazeleno drvo iz obitelji Myristicaceae koje naraste do 20 metara u visinu, a ima muška i ženska stabla.

Stabla mogu doživjeti i sto godina. Ima desetak centimetara duge listove i oko 6 cm velike bijele cvijetove. Ženska stabla počinju davati plodove nakon osme godine. Plodovi su mesnati, kruškolikog oblika, žućkaste do crvenkaste boje. U tom plodu nalazi se sjemenka intezivnog mirisa i slatkastog okusa, što je zapravo ono što je poznato kao muškatov oraščić.

Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda, pobliže, jednoj skupini u okviru Molučkog otočja u Indoneziji. Muškatni oraščić ima i ljekovito djelovanje. U narodnoj medicini služi za jačanje želuca, liječenje treperenja srca i ubrzanog rada srca, liječenje groznice i slabe cirkulacije. Poznat je i kao afrodizijak, pa služi i za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona.

No, budući da djeluje kao narkotik, te kao toksin, potrebno ga je uzimati s oprezom i u malim količinama. Ukoliko se upotrebljava kao zamjena opijumu, česta ili velika uporeba može dovesti do stanja epileptičke konvulzije i do postupne smrti.

U kulinarstvu se upotrebljava u dijetalnim jelima, jelima s mesom, juhama, kolačima i medenjacima.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Glas Slavonije, 14. travnja 2008., str. 18