Mount Kosciuszko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mount Kosciuszko
Kosciuszko06.JPG
Mount Kosciuszko
Visina 2228 m
Lokacija
Država  Australija / Novi Južni Wales
Planinarenje
Prvi uspon Paweł Edmund Strzelecki

Mount Kosciuszko [maʊnt kɒziːˈʌskoʊ (do 1997. Mount Kosciusko), najviši vrh Australije. Sa svojih 2.228 metara[1] je najviši vrh australskog kontinenta.

Sredinom XIX vijeka Australiju su istraživali James Macarthur (zadužen za pašnjake) i Poljak Pawel Edmund Strzelecki koji je istraživao klimu, geologiju, paleontologiju i geografiju Novog Južnog Velsa. To je uključivalo i identifikaciju australijskog najvišeg vrha koji je Strzelecki ispenjao 12. marta 1840. Nazvao ga je prema poljskom nacionalnom junaku Tadeuszu Kościuszku koji je jedan od simbola borbe Poljaka za nezavisnost (Poljska je u to doba podijeljena i ne postoji kao država).

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Planina Kosciuszko leži na jugoistoku Australije, u blizini granice australskih saveznih država Novi Južni Wales i Victoria. Ona se prostire po masivu Snježne planine (Snowy Mountains) koja su pak samo južni dio Velikog razvodnog masiva. Prostor oko vrha je proglašen nacionalnim parkom (Nacionalni park Kosciuszko). Unutar nacionalnog parka ima mnogo skijališta. Park je relativno blizu Sydneyu, Melbourneu i Canberri te mnogo izletnika dolazi iz tih gradova.

Američki alpinista Richard Bass prvi je 1985. godine ostvario uspon na sedam najviših vrhova na sedam kontinenata. Među vrhovima koje je osvojio bio je i Mount Kosciuszko. Nakon toga isto je uradio i Reinhold Mesnner ali se umjesto na Mount Kosciuszko popeo na indonežanski vrh Puncak Jaya, ili Piramida Carstensz (4,884 m.). Usponi na svih Sedam vrhova postali su prestižni među alpinistima, a obe liste su ravnopravne.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Great Dividing Range (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/243204/Great-Dividing-Range. Pristupljeno 22. 2. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

  • mt kosciuszko Mount Kosciuszko Inc. − Perth Australija ((en)) ((pl))