Mount Kosciuszko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mount Kosciuszko
Kosciuszko06.JPG
Mount Kosciuszko
Visina 2228 m
Lokacija
Država  Australija / Novi Južni Wales
Planinarenje
Prvi uspon Paweł Edmund Strzelecki

Mount Kosciuszko [maʊnt kɒziːˈʌskoʊ (do 1997. Mount Kosciusko), najviši vrh Australije. Sa svojih 2.228 metara[1] je najviši vrh australskog kontinenta. Na njega se prvi popeo poljski istraživač Paweł Edmund Strzelecki 1840. godine. Nazvao ga je prema poljskom nacionalnom junaku Tadeuszu Kościuszku koji je jedan od simbola borbe Poljaka za nezavisnost (Poljska je u to doba podijeljena i ne postoji kao država).

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Planina Kosciuszko leži na jugoistoku Australije, u blizini granice australskih saveznih država Novi Južni Wales i Victoria. Ona se prostire po masivu Snježne planine (Snowy Mountains) koja su pak samo južni dio Velikog razvodnog masiva. Prostor oko vrha je proglašen nacionalnim parkom (Nacionalni park Kosciuszko). Unutar nacionalnog parka ima mnogo skijališta. Park je relativno blizu Sydneyu, Melbourneu i Canberri te mnogo izletnika dolazi iz tih gradova.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Great Dividing Range" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/243204/Great-Dividing-Range. Pristupljeno 22. 2. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

  • mt kosciuszko Mount Kosciuszko Inc. − Perth Australija ((en)) ((pl))