Morska voda

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Godišnji prosjek temperature svjetskih oceana. Podaci prikupljeni sathe World Ocean Atlas 2001.

Morska voda je voda iz mora ili oceana. U prosjeku voda u svjetskim oceanima ima salinitet od ~3,5‰ (promila). To znači da na svaku litru (1000 mL) morske vode dolazi 35 grama različitih soli (uglavnom, ali ne u potpunosti natrij klorida) otopljenih u njemu. To se može opisati kao 0,6M NaCl ili 0,6 mol·L-1 (ako je salinitet isključivo posljedica NaCl, što obično nije slučaj).

Iako se većina morske vode može pronaći u oceanima sa salinitetom oko 3,5‰, salinitet nije isti po svijetu. Najslatkije (najmanje slano) more na svijetu se nalazi u istočnim dijelovima Finskog zaljeva i u sjevernom dijelu Botnijskog zaljeva, koji oboje pripadaju Baltičkom moru. Najslanije otvoreno more je Crveno more, gdje visoke temperature i ograničena cirkulaciju rezultiraju u visokoj stopi isparavanja te imna relativno malog prinosa svježe vode iz rijeka. Salinitet u izoliranim morima i slanim jezerima (npr. Mrtvo more) je daleko veći.

Gustoća morske vode je između 1020 i 1030 kg·m-3. pH morske vode is je ograničen na raspon od 7,5 do 8,4. Brzina zvuka u morskoj vodi je 1500 m·s-1.