Mlječanica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlječanica
Mlječanica sa uređenim koritom
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
IzvorVelika i Mala Mlječanica ispod Mrakovice na Kozari
UšćeUna kod Kozarske Dubice
Dužina40 km
PritokeLijeve: Talavića potok, Vučjak, Madžikovac, Lajšnovac, Grabovac i Knežica. Desna: Gračanica
Hidrologija
SlivCrnomorski
Transport
Plovnostnije plovna

Mlječanica je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, desna pritoka Une. Predpostavlja se da je ime dobila po mlječu, jednoj vrsti javora (Acer platanoides) ili po višegodišnjoj grmolikoj biljci mlječniku (euphorbia cyparissias care).

Područje Nacionalnog parka "Kozara" je orohidrografsko čvorište planine Kozare. U njemu se nalaze izvorišta gotovo svih većih potoka i rijeka. Potoci su se duboko usjekli i stvorili strme i duboke doline. Neke dionice vodotoka su vrlo živopisne, sužene u vidu kanjona i klisura, te ostavljaju upečatljiv estetski utisak na prolaznika (vodopad na Zečijem kamenu, tjesnac Gumline, itd).

Mlječanica nastaje spajanjem Velike i Male Mlječanice koje izviru na Mrakovici, središnjem dijelu Kozare. U blizini monumentalnog spomenika poginulim borcima u NOB-i jedan od njenih izvora je uređen sa natpisom: "Izvor Mlječanice".

Vodopad na rijeci Mlječanici

Ima najveću slivnu površinu i najdužu mrežu pritoka na području nacionalnog parka.[1] Duga je oko 40 km. Od izvora teče pravcem jugoistok-sjeverozapad kroz Kozaru, po njenoj simetrali kao planinska rijeka, a onda, u Gornjem Jelovcu, niže Bokana, skreće prema sjeveru i mirnim ravničarskim tokom se i uliva u rijeku Unu oko tri kilometra uzvodno od Kozarske Dubice. Jedna od većih pritoka Mlječanice je Knežica, koja se u nju uliva u Međuvođu.

Nekada bila poznata po mnoštvu vodenica, ili potočarama, kako ih zovu u ovim krajevima. Bile su kultne građevine na Kozari. Najčuvenije su „Zidani mlin-Zidanac“ i Bokanski mlin, jer su tokom NOB-e, a naročito Kozarske ofanzive odigrale veliku ulogu.

I u Mlječanici i u njenim pritokama u gornjim tokovima ima salmonidne ribe: pastrmke i krkuške, a u donjim: klena, beovice i druge bijele ribe.

Vodopad[uredi | uredi kod]

Vodopad na Mlječanici, ili kako ga neki nazivaju Buk, Skakavac, nalazi se u blizini ušća Gračanice u Mlječanicu. Voda se u korito prelijeva preko praga visine do 3 m, slijeva udubljenim kanalima, raspršava u bijele pjene i pada u erozivni lonac dubine do 1 m i dužine 3 m. Pad vode praćen je bukom i skokovima ribe.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]