Misery (1990)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Misery (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Misery
RežijaRob Reiner
ProducentRob Reiner
Andrew Scheinman
ScenarioWilliam Goldman
UlogeJames Caan
Kathy Bates
Richard Farnsworth
Frances Sternhagen
Lauren Bacall
Graham Jarvis
Jerry Potter
MuzikaMarc Shaiman
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere1990.
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$20,000,000
Misery na Internet Movie Database

Misery je američki horor iz 1990, baziran na istoimenom romanu Stephena Kinga (Misery). Film koji je režirao Rob Reiner, pokupio je hvalospjeve kritičara za izvanrednu izvedbu Annie Wilkes, koju je u filmu glumila Kathy Bates.

Radnja

[uredi | uredi kod]

Paul Sheldon je pisac vrlo uspješnog serijala romana "Misery". Nakon što dotični pisac doživi prometnu nezgodu, spašava ga žena po imenu Annie Wilkes. U prometnoj su mu se ozljedile noge i on ne može hodati. Na početku se čini kako Annie, koja se predstavlja kao medicinska sestra, želi Paulu sve najbolje. Ona mu donosi lijekove protiv bolova, hrani ga i ne prestaje pričati kako je njegova najveća obožavateljica. No, uskoro postaje jasno kako je Annie psihički nestabilna osoba. Nakon što uz Paulovo dopuštenje pročita njegov trenutni, neobjavljeni rukopis (koji nije vezan uz Misery serijal), ona postaje razočarana i ljuta zbog toga što ne može shvatiti kvalitetu njegovog trenutnog rada i zbog toga što fanatično obožava serijal Misery koji je namijenjen širokoj publici.

Tijekom njegovog boravka u kući Annie Wilkes, na kioske izlazi najnovija knjiga Misery serijala (Miserino dijete), knjiga koju Annie s velikim žarom počinje čitati i ne znajući kako ova knjiga (pa i cijeli serijal) završava Miserinom smrću. Nakon što se izviče na Paula, ona mu donosi njegov neobjavljeni rukopis i kutiju šibica, te ga natjera na paljenje svoje knjiga.

Sljedećeg dana ona mu donosi mašinu za pisanje i papir potreban za nju, te mu govori kako mora ispraviti knjigu i vratiti Misery u život. Tijekom ovog razgovora Paul primjećuje pribadaču na podu, nakon čega govori Annie kako ne može pisati na ovom papiru jer se na njemu mulja tinta. Ubrzo potom ljutita Annie odlazi nazad u grad po novu vrstu papira, što Paul koristi kako bi ugrabio pribadaču s kojom potom otključava vrata. Ipak, pribadača mu ne pomaže, jer otkriva kako nema kamo pobjeći, stoga umjesto bijega on počinje raditi na novoj knjizi.

Nešto poslije, on uspjeva izaći iz svoje sobe i istražiti kuću, u kojoj pronalazi bilježnicu sa isječcima koji upućuju na to da je Annie osuđeni serijski ubojica. Nakon toga on odlazi nazad u svoju sobu, u kojoj se budi usred noći tek da bi uspio vidjeti kako Annie ubrizgava u njega nekakvu tekućinu koja ga omamljuje. Sljedećeg jutra Paul otkriva kako ga je Annie, koja mu tada priznaje kako je saznala da je izlazio izvan svoje sobe, vezala za krevet. Ubrzo potom, ona mu lomi nožne zglobove kako ne bi mogao pobjeći (U knjizi, ona mu odreže stopalo.). U međuvremenu, dok mnogi ljudi pretpostavljaju kako je Paul mrtav, lokalni policajac sumnja da je on još uvijek živ i slijedom raznih tragova dolazi do Annie. Annie uočava policajčev dolazak, te brzo onesviještava Paula i odvlači ga u sobu. Nakon relativno kratkog traganja, policajac pronalazi Paula, no ubrzo potom biva ranjen nekoliko puta od strane Annie.

Nedugo potom Annie izjavljuje ljubav Paulu i govori mu kako moraju zajedno umrijeti. Primjetivši na podu do sebe nekakvu tekućinu za upaljač, Paul uspjeva nagovoriti Annie da ga prvo pusti da završi knjigu. Annie potom odlazi po njegova kolica, što on koristi za spremanje boce sa tekućinom u svoje hlače. Nakon što završi knjigu Paul traži od Annie da mu donese cigaretu, šibice, čašu i bocu šampanjca. Potom joj još govori kako treba donijeti dvije čaše. Za vrijeme njenog odsustva Paul zalijeva rukopis tekućinom za upaljače i pali šibicu. U trenutku njenog ulaska u sobu Paul pali knjigu, što Annie potpuno izbezumljuje. Nakon krvave borbe, Paul uspjeva ubiti Annie. Osamnaest mjeseci kasnije, Paul je pronađen i njegova nova knjiga doživljava veliki uspjeh (Paul je zapalio gomilu praznih papira a ne svoj rukopis). Paul priznaje kako mu se Annie još uvijek s vremena na vrijeme pojavljuje pred očima. Film završava tako što konobarica govori Paulu: "..ja sam vaša najveća obožavateljica"

Glavne uloge

[uredi | uredi kod]

Nagrade i drugi uspjesi

[uredi | uredi kod]

Glazba iz filma

[uredi | uredi kod]
  1. Number One Fan
  2. She Can't Be Dead
  3. Open House
  4. Go To Your Room
  5. Buster's Last Stand
  6. Misery's Return

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]