Miran Hrovatin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Miran Hrovatin
Rođen/a 1949
Trst, Italija
Umro/la 20 mart 1994[1]
Mogadišu, Somalija

Miran Hrovatin (Trst, 1949 – Mogadišu, 20.3.1994) bio je italijanski fotograf i snimatelj ubijen u Mogadišu (Somalija) zajedno sa italijanskom novinarkom Ilaria Alpi pod nerazjašnjenim okolnostima.

Hrovatin pripadao je slovenskoj manjini od Trsta. On je ranije radio za agenciju Alpe Adria onda za agenciju Videoest od Trsta.

Dana 20 marta 1994, on i Ilaria Alpi ubijeni su u zasedi na svom džipu u Mogadishu od jedne jedinice od sedam ljudi[2][3] nakon povratka iz Bosaso,[4] dok su bili u Mogadišu izveštavajuci za Rai 3.[5] Sa njima bio je telohranitelj koji je pobegao nepovređen i nestao, i vozač Šid Abdi koji je takođe bio nepovređen. Somalijski državljanin Hashi Omar Hasan je osuđen na 26 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.[6]

Miran bio je u Somaliji da izveštava o građanskog ratu i da istražuje illegalnu trgovinu uruzija i toksičnig otpada verovatno u vezi sa italijanskom vojskom i druge italijanske institucije.

U maju 2009, Daniel Biacchessi napisao je pricu o Miranu u njegovoj knizi Passion reporter.

20 marta 2014, 20 godina posle njegove smriti, italijanska vlada je navodno ovlašćila deklasifikaciju tajnih dosijea u njihove smrti.[7]

Ilaria Alpi nagrada za televizijskog novinarstva (italijanski: Premio giornalistico televisivo Ilaria Alpi) nastala je u njegovu čast.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]