Minho

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Minho
Miño
Lokacija
Države Španjolska
 Portugal
GradoviLugo, Ourense, Tui, Caminha
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Pedregal de Irimia, (Lugo, Galicija)
750 [1] m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod mjesta Caminha u Atlantik
0 m
estuarij
Dužina300 [1] km
PritokeSil
Hidrologija
Protok
  – srednji

340 m³/s
Sliv
  – površina

16 250 [1] km²
Ulijeva se uAtlanski ocean

Minho (portugalski) Miño (španjolski i galicijski) je najveća rijeka u Galiciji Španjolska duga 300 km. [1]

Rijeka je ime dobila od svog antičkog rimskog naziva Minius. Minho je granična rijeka između Španjolske i Portugala, čije se vode u gornjem toku koriste za rad brojnih hidrocentrala, a u donjem za navodnjavanje poloprivrednih površina.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Karta sliva rijeke Minho

Rijeka Minho ima površinu porječja od 16 250 km² [1]od toga je 799 km² (5%) u Portugalu, a ostatak u Španjolskoj. [1]Rijeka je ukupno duga oko 300 km od toga 70 km u Portugalu. [1]

Izvor rijeke Minho leži oko 50 km sjeverno od Luga u Galiciji, kod mjesta Pedregal de Irimia. Rijeka teče južno od zidina ovog starog rimskog grada i teče južno kroz kanjone sve do doline sjeverno od grada Ourense. Na tom dijelu njena sliva sagrađena su akomulaciona jezera od Portomarína do Frieire; Belesar 654 m ³, Peares sa 182 m ³, Velle sa 17 m ³, Castrelo sa 60 m ³ i Frieira sa 44 m ³.

Dvadeset kilometara sjeverno od Ourensea kod mjesta Os Peares, Minho prima vode svoje glavne pritoke rijeke Sil. Prolazeći Ourense, rijeka teče u smjeru jugozapada dok ne dosegne portugalsku granicu kod mjesta Melgaço. Tu je izgrađena brana kod mjesta Frieira u blizini grada Ribadavia, koji je poznat po svom vinu Ribeiro.

U svom portugalskom toku Minho dijeli dvije zemlje u duljini od oko 80 km. Kotlina rijeke je bujna, zelena dolina puna obrađenih polja, gdje je svaki kvadratni metar zemljišta koristi se za proizvodnju kukuruza, krumpira, kupusa, ili nečeg drugog - ovisno o godišnjem dobu.

Zatim Minho protječe kroz srednjovjekovne gradiće Melgaço i Monção, zatim razdvaja španjolski Tui i portugalsku Valença do Minho, u kojima su važni cestovni i željeznički mostovi, nakon tog utječe u Atlantik u blizini grada Caminha.

Pritoke[uredi | uredi kod]

  • Desne pritoke Minha u španjolskoj Proviciji Pontevedra su; Río Tamuxe (zvana i Carballas, Carballo ili Carvallo), Pego, Cereixo da Brinha, Furnia (zvana i Forcadela), Louro, Caselas, Tea, Deva, Ribadil i Cea. U Provinciji Ourense; Avia, Barbantiño i Bubal, u Provinciji Lugo; Asma, Narón, Ferreira, Mera, Narla, Ladra, Támoga i Anllo.
  • Lijeve pritoke Minha u Portugalu su; Rio Mouro, Rio Gadanha, Rio Coura u Provinciji Ourense, Deva, Arnoia, Barbaña, Lonia, Sil, Sardiñeira, Loio, Neira, Chamoso, Robra (zvana i Santa Marta), Lea i Azúmar

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 „PHB do Rio Minho”. Instituto da Agua. 10. 02. 2000. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-10. Pristupljeno 01. 12. 2011. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]