Medalja za hrabrost (1912)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Ukoliko ste tražili drugo značenje, v. Medalja za hrabrost.
Medalja za hrabrost
Medal for Bravery Kingdom of Serbia obverse.jpg
dodeljuje Flag of Serbia (1882–1918).svg
Kraljevina Srbija
Tip Trakica Zlatne medalje za hrabrost 1912. godine
Dodeljuje se za Istaknutu ličnu hrabrost pokazanu na bojištu u vreme prvog balkanskog rata protiv Osmanskog carstva
Ratni period Prvi balkanski rat
Statistika
Ustanovljen 14. novembar 1912.

Medalja za hrabrost osnovana 14. novembra 1912. godine, a dodeljivana za istaknutu ličnu hrabrost pokazanu na bojištu u vreme Prvog balkanskog rata protiv Osmanskog carstva.

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Medalja je imala dva stepena (zlatna i srebrna medalja, koja se po izgledu razlikovala od zlatne) i dodeljivala se vrlo kratko, jer je zamenjena drugim modelom. Razlog za zamenu je bio avers medalje u kome je Srbiju predstavljao alegorični ženski lik, što su srpski vojnici smatrali nepriličnim motivom na medalji za hrabrost. Zlatna medalja je nošena o crvenoj traci, a srebrna o trobojnoj traci (crveno-plavo-belo).

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]
Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]


Royal Coat of arms of Serbia (1882–1918).svg Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine