Orden Takovskog krsta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Orden Takovskog krsta

Orden Takovskog krsta
dodeljuje Zastava Krneževine Srbije
Kneževina Srbija
Kraljevina Srbija
Tip Trakica ordena Takovskog krsta
Statistika
Ustanovljen 12. jula 1878.

Orden Takovskog krsta je odlikovanje koje je dodeljivala Kneževina, a kasnije i Kraljevina Srbija.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Povodom proslave 50 godina od oslobođenja Srbije od Turaka, knez Mihailo Obrenović je 1865. godine živim učesnicima borbe za oslobođenje dodelio zlatni spomen-krst. Dati spomen-krst je imao izgled današnjeg Ordena Takovskog krsta, iako tada nije nosio današnje ime.

Knez Milan Obrenović je pri izbijanju Srpsko-turskog rata 1876. ustanovio odlikovanje za „zasluge protiv neprijatelja“, koje je imalo izgled pomenutog spomen-krsta iz 1865. Prilikom konačnog uspostavljanja odlikovanja 12. jula 1878. imenovano u Orden Takovskog krsta u dva stepena. Stepeni ordena su se sastojali od zlatnog i srebrnog krsta. Dana 15. februara 1878. izvršena je reorganizacija ordena po stepenu.

Orden je dobio ime po Takovu, mestu gde je počeo Drugi srpski ustanak.

Stepeni

[uredi | uredi kod]

Orden Takovskog krsta je bio organizovan u pet stepena i dve kategorije- vojni i civilni.

  • I stepen — Veliki krst
  • II stepen — Veliki oficir
  • III stepen — Komandant
  • IV stepen — Oficir
  • V stepen — Vitez

Kralj je bio Veliki majstor ordena, dok su kraljica kao i prestolonaslednik nosili Veliki krst.

Nakon zakona o ordenju iz 1883. Orden Takovskog krsta je samo dodeljivan za vojne zasluge.

Kada je došlo do smene dinastije Obrenovića od strane Karađorđevića 1903. godine, kralj Petar I Karađorđević je ugasio ovaj orden.

Veliki krst I stepena Veliki oficir II stepena Komandant III stepena Oficir IV stepena Vitez V stepena

Znak ordena je osmokraki, belo emajlirani i zlatom uokviren malteški krst, na čijih se osam špiceva nalaze zlatne kugle. Između četiri kraka Malteškog krsta se vide zlatni kraci Andrejinog krsta.

Iznad dekoracije je zlatna kruna na kojoj je pričvršćen prsten za traku. Na okruglom srednjem štitu, okruženom lovorovim vencima, na crveno emajliranoj podlozi je zlatan isprepletani monogram kralja- M. O.( Milan Obrenović). Iznad monograma je kruna, iznad koje je plavo emajlirani rajf u obliku trake, na kojem je na srpskom jeziku ispisan moto ordena- Za veru, knjaza i otečestvo.

Poleđina ordena je upotpunosti ravna i zlatna. Na srednjem štitu je zlatan srpski grb.

Opis trake

[uredi | uredi kod]

Traka je crvena sa belom i plavom štraftom sa obe strane trake.

Veliki krstovi su nosili orden na lenti preko ramena, veliki oficiri i komandanti oko vrata dok su vitzovi orden nosili na prsima. Dva najviša stepena ordena su pored orden- krsta nosili i orden- zvezdu na prsima.

Elementi ordena

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  • Maximilian Gritzner: Handbuch der Ritter- und Verdienstorden aller Kulturstaaten der Welt, Leipzig 1893, ISBN 3-8262-0705-X

Vidi još

[uredi | uredi kod]


Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije
Orden Takovskog krstaOrden Svetog kneza LazaraOrden Miloša VelikogKarađorđeva zvezdaOrden Svetog SaveOrden belog orlaOrden kraljice NatalijeOrden kneginje NatalijeOrden Crvenog krstaMedalja za zasluge Crvenog krstaMedalja za vojničke vrline (Kraljevina Srbija)Medalja za uspomenu na izbor Petra I za kralja Srbije i povratak dinastije KarađorđevićaMedalja za građanske zaslugeMedalja za hrabrost (1913)Medalja za revnosnu službu (1913)Medalja za hrabrost (1912)Krst milosrđa (Kraljevina Srbija)Spomenica na rat 1912. godineSpomenica na rat 1913. godine