Međimurci u Baranji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Međimurci u Baranji prema podacima iz 2008. uključuju oko 6000 stanovnika međimurskog porijekla, bilo da su se u Baranju doselili iz tog kraja, bilo da od rođenja žive u Baranji, ali im se neki od predaka doselio iz Međimurja.

Sela poput Petlovca i Kozarca gotovo su 100 posto međimurska. Ipak, Međimuraca najviše ima u Belom Manastiru. Prema podacima Župnog ureda Župe svetog Martina (podatak iz 2008. godine), u Belom Manastiru je 635 župljana međimurskog porijekla. Tom broj treba dodati i one koji u župi nisu registrovani.

Doseljavanje[uredi | uredi kod]

Odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, godine 1946, u organizaciji tadašnje Narodne Republike Hrvatske, iz Međimurja je u Baranju organizovano došla 401 porodica s 1.850 članova. Organizovanih dolazaka bilo je i 1947. godine, a Međimurci su u Baranju dolazili i kasnije. Naseljavani su u kuće i na imanja Nijemaca koji su Baranju napustili pred nadolazećom Crvenom armijom i partizanima ili su to učinili kasnije pod pritiskom ili prisilom novih vlasti.

Kozarac[uredi | uredi kod]

Međimurski identitet naročito se njeguje u Kozarcu. Kozarački nogometni klub zove se "Međimurec", a kafić "Međimurski snovi". U Kozarcu - tvrdi se - međimurski govore čak i Mađari i Bosanci.

Građevinska tvrtka "Progres" u Kozarcu je izgradila "Međimurski dom" na raskršću ulica Stjepana Radića i bana Josipa Jelačića. Gradnja je počela u decembru 2005. godine, a rok za završetak bio je šest mjeseci od uvođenja u radove. Vrijednost radova bila je 6,5 milijuna kuna, od kojih je 5.000.000 osiguralo bivše Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a 1.500.000 Općina Čeminac. Objekt ima 858 kvadratnih metara površine. U prizemlju su dvorana površine 385 m², sanitarni čvorovi, kuhinja, ostava, garderoba, spremište pića i hrane te kotlovnica. Na katu su smješteni Mjesni odbor Kozarac te dvorana za sastanke površine pedesetak kvadratnih metara.

Zavičajno društvo[uredi | uredi kod]

U Belom Manastiru je u desetom mjesecu 2002. godine osnovano Zavičajno društvo Međimuraca u Baranji "Međimurje" (skraćeno ime: ZD "Međimurje") sa sjedištem u Ulici Kralja Tomislava 11. Aktivnosti Društva su poticanje i razvijanje veza sa zavičajem u gospodarstvu, sportu i kulturi; proučavanje kulturne baštine Međimurja; razvoj Baranje kao multinacionalne i multikulturalne sredine; organiziranje predavanja, kulturnih, sportskih, povijesnih i drugih manifestacija...

Izvor i vanjske veze[uredi | uredi kod]