Masakr u Šahovićima

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Masakr u Šahovićima

Fotografija tela žrtava masakra
Lokacija Šahovići i Pavino Polje, Kraljevina Jugoslavija (danas Crna Gora)
Datum 9. i 10. novembar 1924.
Meta Muslimani iz Šahovića
Vrsta napada osveta
Mrtvih 350-1.000
Počinitelji 2.000 Kolašinaca, bratstvenika ubijenog Boška Boškovića

Masakr u Šahovićima je bio masakr stanovnika Šahovića i okoline islamske veroispovesti počinjen 9. i 10. novembra 1924. godine.

Povod masakra[uredi - уреди | uredi izvor]

Boško Bošković, načelnik Kolašinskog okruga

Povod za masakr je bilo ubistvo Boška Boškovića, načelnika Kolašinskog okruga. Boško Bošković je ubijen iz zasjede od strane nepoznatih počinilaca, po svemu sudeći crnogorskih komita, tj. protivnika bezuslovnog prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, 7. novembra 1924. dok je putovao od Mojkovca prema Šahovićima. Sumnjajući da je u ovom ubistvu određenu ulogu imalo stanovništvo Šahovića, istog dana je izdata naredba da se izvrši razoružanje stanovnika Šahovića i Pavinog Polja. Bošković je sahranjen 9. novembra 1924. a na njegovoj sahrani su održani govori u kojima je za njegovu smrt optuženo stanovništvo Šahovića islamske veroispovesti. Adil Zulfikarpašić ističe da je dva dana pre masakra stanovništvu Šahovića i Pavinog Polja vlast oduzela naoružanje.

Masakr[uredi - уреди | uredi izvor]

Zulfikarpašić navodi da je masakr počinilo 2.000 naoružanih muškaraca iz Kolašina i Bijelog Polja koji su koordinisanom akcijom napali Šahoviće i Pavino Polje rasporedivši svoje snage na frontu širine 19 kilometara.[1]

Žrtve[uredi - уреди | uredi izvor]

Broj žrtava se različito procenjuje. Postoje procene da je broj žrtava bio 600.[2]

Masakr je u svojoj knjizi Besudna zemlja u izdanju na engleskom jeziku ("Land without Justice") opisao Milovan Đilas čiji je otac Nikola učestvovao u masakru.[3]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Zulfikarpašić, Adil (1984). Bosanski pogledi: nezavisni list muslimana Bosne i Hercegovine u iseljeništvu, 1960-1967. Bosanski Inst.. http://books.google.com/books?id=J3RpAAAAMAAJ. 
  2. Vulliamy, Ed (1994). Seasons in Hell: Understanding Bosnia's War. Simon & Schuster, Limited. str. 35. ISBN 978-0-671-71345-4. http://books.google.com/books?id=BI9pAAAAMAAJ. "A wave of violence was unleashed against Muslims in the early 1920s. Three thousand extrajudicial murders were chronicled in 1924 in eastern Herzegovina alone, 600 of them during the massacre of two villages, Sahovici and Pavino Polje." 
  3. The South Slav Journal. Dositey Obradovich Circle. 1983. str. 8. http://books.google.com/books?id=vRlXAAAAYAAJ.