Marica Radojčić Prešić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marica Radojčić (Prešić) (Novi Karlovci, 1943Beograd, 30. April 2018) bila je srpska matematičarka i umetnica. Rođena je u Novim Karlovcima. Diplomirala, magistrirala i doktorirala matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Bila je redovna profesorka na Matematičkom fakultetu. Dobitnica Fulbrajtove stipendije za matematiku 1985/86. Kao gostujuća profesorka ili istraživačica boravila na više poznatih univerziteta u svetu (u Bonu, Hamburgu, Moskvi, Berkliju, Stanfordu, Njujorku i drugim).

U nauci se bavila matematičkom lingvistikom, logikom i algebrom. Imala je objavljenih četrdesetak naučnih radova i knjiga. Radove su joj citirali, koristili i na njih se nadovezivali brojni matematičari širom sveta. Rezultati su joj ušli u nekoliko svetskih monografija.

Bila je članica Udruženja likovnih umetnika Srbije, i međunarodnog udruženja IKG (Internationales Künstler Gremium, osnivač Josef Beus). imala je više samostalnih i grupnih izložbi. Izlagala od 1982 i stvarala u SAD, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, skandinavskim zemljama, Južnoafričkoj Uniji. Najčešće izlaže u Njujorku.

Umetnost joj je prožeta matematikom, filosofijom, metafizikom. O njenoj umetnosti pisali su mnogi stručnjaci, kako u zemlji, tako i u svetu: od američkog kritičara Leonarda Horovica, preko pesnika i mnogostranog izraelskog umetnika i teoretičara Jozefa Semaha, do ruskog filosofa i estetičara Viktora Bičkova.

Pored umetnosti i nauke, bavila se i organizacijom i produkcijom. Osnivačica je i rukovodilac nekoliko naučnih seminara. Bila je šef nekoliko naučnih i umetničkih projekata. Osnivačica i rukovodilac Matematičke umetničke radionice, 1993. osnivačica i predsednica udruženja Umetnost i nauka,1998.

Jedana od osnivača 2000. Grupe za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je rukovodila umetničkog smera Totalno digitalno stvaralaštvo. Organizovala je više projekata, simpozijuma (domaćih i međunarodnih), kao i gostovanja i autorskih projekata inostranih umetnika i naučnika.

U Galeriji Matice srpske osnovan je 2009. njen legat sa 87 odbranih radova koji predstavljaju presek njenog celokupnog stvaralaštva.


Važnija ostvarenja[uredi | uredi kod]

  • Analiza krsta, Njujork 1986, poliptih-instalacija, više puta izlagan u Njujorku
  • Crni horizontalni limes, Beograd 1986, poliptih-instalacija, više puta izlagan u Jugoslaviji i Nemačkoj
  • On the Embedding of Algebraic Structures in the Groupoid holding the law **xy*zu=**xz*yu, Beograd 1968, naučni rad u kome se dokazuje da se svaka algebarska struktura može izomorfno potopiti u entropijski grupoid, rezultat magistarskog rada, citiran u više značajnih monografija u svetu
  • SRB, Prolog program za automatsko generisanje fragmenta srpskog jezika, Prag,1990, program generiše širok fragment srpskog jezika s potpuno očuvanom fleksijom promenljivih reči
  • Five Eggs & Hundred Kilogrammes of Gypsum dust (sa Bendžaminom Edelbergom), Sandsvil - Švedska, 1997, složen multimedijalni projekt izveden u vozu (ambijent u vozu, instalacije, projekcije, svetlosni efekti, zvuk, performans…)
  • Brisanje, Beograd 2003-2006, dugoročni međunarodni interdisciplinarni projekt ostvarivan u više navrata u raznim beogradskim prostorima i prostorima u okolini Beograda (predavanja, projekcije, prezentacije, instalacije, performansi, festivali, izložbe, produkcija, gostovanja stranih umetnik…)
  • Zaziđivanje, Beograd 2005, performans samozaziđivanja u peći ciglane Terra Nova 98 nadomak Beograda, a potom kroz nedelju dana rušenje zida i oslobađanje; video sa istim nazivom prikazan na festivalu Experimental Intermedia//Phill Niblock, Cologne, januar 2006