Man Ray

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Man Rej)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Man Ray
dadaizam, nadrealizam
Man Ray na izložbi u Gaite-Montparnasse u Parizu, fotografija Carla Van Vechtena (16. lipnja 1934.)
Biografske informacije
Rođenje27. kolovoza 1890.
Philadelphia, Pennsylvania
Smrt18. listopada 1976.
Pariz, Francuska
Opus
Poljeslikarstvo - fotografija - kiparstvo - književnost
PraksaPhiladelphia, London, Pariz, New York
Znamenita djela
Kiki, Ingresova violina
Rose Selavy
Influencija
Na
Man Ray portrayed by Lothar Wolleh, Paris, 1975

Man Rej (engl. Man Ray), pravo ime Emanuel Radzicki (engl. Emmanuel Rudzitsky; (27. avgust 189018. novembar 1976) je bio američki fotograf, režiser slikar i skulptor i njegovo se delo svrstava u dadaizam i nadrealizam. U prvom redu je bio avangardni fotograf.

Od 1908. godine do 12-te studirao je umetnost u Njujorku i tokom 1911. radio je kao slikar i skulptor. Prve svoje značajne fotografije je radio 1918. godine i već tada je slikao i radio na filmu.

Sarađujući sa Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam koji je kao pravac začet u Evropi kao radikalno otuđenje od tradicionalnih principa i bio je član grupe umetnika zvanih „engl. Others“. Posle nekoliko neuspelih pokušaja i proba tvrdio je da dadaizam ne može zaživeti u Njujorku. Da bi mogao da stvara i živi preselio se u Pariz u umetničku četvrt u kojoj su živeli poznati umetnici na Monparnasu. Tu se zaposlio u radionicama kod tamošnjih umetnika. Postao je obožavaoc tamošnjeg modela Alise Prine koju su tamo nazivali „Kiki iz Monparnasa“ i koja se bavila poziranjem za slikare. Ona je postala njegov model i objekat fotografisanja.

Kroz više od 20 godina života koji je proveo na Monparnasu, Man Rej je revolucionirao fotografiju i mnogi znameniti ljudi su postali predmet njegovog fotografisanja i pozirali su mu za njegove fotografije.

U susretu sa umetnicima na surealističkoj izložbi i to Žanom Arpom, Maksom Ernstom, Andreom Masonom, Jonom Mironom i Pablom Pikasom reprezentovao je svoja dela u Galeriji Pijere u Parizu 1925. godine.

1934. godine Meret Openhajm umetnica nadrealizma mu je naga pozirala za seriju nadrealističkih aktova fotografija.

Prilikom susreta sa fotografkinjom Le Miler otkriva solarizaciju fotografije, a on je takođe i stvaralac fotografske tehnike koju je njegov prijatelj dadaista Tristan Tzara nazvao rejografija.

U kasnim godinama života, Man Rej se vraća u SAD u Los Anđeles ali je ipak Monparnas u Parizu smatrao za svoj dom gde se vraća, i tu i umire 18. novembra 1976. godine.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Velika knjiga o fotografiji, Prosveta Zagreb 1980.
  • PSN ČS akademia vied, Praha 1962.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]