Little Big Man (roman)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Little Big Man
Little Big Man, first edition book cover.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Thomas Berger
Dizajn korica Bernard Brussel-Smith
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) pikarski roman
Izdavač Dial Press
Datum izdanja 1964
Vrsta medija štampa (tvrdi uvez)
Stranica 440
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

The Return of Little Big Man (1999)

Little Big Man (sh. Mali veliki čovjek) je roman američkog književnika Thomasa Bergera objavljen 1964. godine. Po žanru predstavlja svojevrsnu parodiju vesterna, a po strukturi pikarski roman u kome se autor satirički izvrće mitologiju američkog Divlji Zapad. Naslovni protagonist je Jack Crabb, 111-godišnjak koga u staračkom domu intervjuira suvremeni novinar i kome on priča kako su ga kao dijete ubijenih bijelih doseljenika usvojili i odgojili Čejeni te kako je sljedećih nekoliko godina živio kako među Indijancima, tako i bijelcima, doživljavajući niz bizarnih pustolovina i srećući znamenite historijske ličnosti kao što su Divlji Bill Hickcock i George Armstrong Custer, a što će sve kulminirati u bitci kod Little Big Horna.

Kada je prvi put objavljen, Little Big Man nije izazvao naročitu pažnju, ali je uspio doći u ruke nekoliko ličnosti u Hollywoodu, uključujući Marlona Branda, koji ga je mislio adaptirati u filmu. To je na kraju uspjelo tek Arthuru Pennu čiji je film Little Big Man jedan od najpoznatijih revizionističkih vesterna svih vremena. Uspjeh filma je pomogao i dotada relativno nepoznatom Bergeru da postane poznati književnik.

Godine 1999. je Berger napisao nastavak pod naslovom The Return of Little Big Man koji opisuje Crabbove pustolovine od 1880-ih do 1900-ih.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]