Little Big Man (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Little Big Man
korice prvog izdanja
Autor(i)Thomas Berger
Dizajn koricaBernard Brussel-Smith
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)pikarski roman
IzdavačDial Press
Datum izdanja1964
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica440
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Return of Little Big Man (1999)

Little Big Man (sh. Mali veliki čovjek) je roman američkog književnika Thomasa Bergera objavljen 1964. godine. Po žanru predstavlja svojevrsnu parodiju vesterna, a po strukturi pikarski roman u kome se autor satirički izvrće mitologiju američkog Divlji Zapad. Naslovni protagonist je Jack Crabb, 111-godišnjak koga u staračkom domu intervjuira suvremeni novinar i kome on priča kako su ga kao dijete ubijenih bijelih doseljenika usvojili i odgojili Čejeni te kako je sljedećih nekoliko godina živio kako među Indijancima, tako i bijelcima, doživljavajući niz bizarnih pustolovina i srećući znamenite historijske ličnosti kao što su Divlji Bill Hickcock i George Armstrong Custer, a što će sve kulminirati u bitci kod Little Big Horna.

Kada je prvi put objavljen, Little Big Man nije izazvao naročitu pažnju, ali je uspio doći u ruke nekoliko ličnosti u Hollywoodu, uključujući Marlona Branda, koji ga je mislio adaptirati u filmu. To je na kraju uspjelo tek Arthuru Pennu čiji je film Little Big Man jedan od najpoznatijih revizionističkih vesterna svih vremena. Uspjeh filma je pomogao i dotada relativno nepoznatom Bergeru da postane poznati književnik.

Godine 1999. je Berger napisao nastavak pod naslovom The Return of Little Big Man koji opisuje Crabbove pustolovine od 1880-ih do 1900-ih.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]