Leofwine Godwinson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Leofwine Godwinson (cca. 1035[1] – 14. oktobar 1066) bio je engleski (anglosaksonki) plemić i velikodostojnik iz doba neposredno pred normansko osvajanje. Bio je peti sin earla Godwina od Wessexa i mlađi brat Harolda Godwinsona, posljednjeg anglosaksonskog kralja.

Leofwine je 1051. pratio svog oca u egzil gdje je poslan nakon svađe sa kraljem Edwardom Ispovjednikom. S njim se vratio sljedeće godine, ali nije bio prisutan kada je umro u aprilu 1053. Zahvaljujući naporima starijeg brata Harolda, porodica je uspjela očuvati hegemoniju nad Engleskom. Tako je Leofwine između 1055. i 1057. imenovan earlom Kenta, Essexa, Surreya, Middlesexa i Hertforda. S obzirom da mu je brat Tostig upravljao Northumbrijom, a Gyrth Godwinson Istočnom Anglijom, Cambridgeshireom i Oxfordshireom, Godwinsonovi su tako dominirali cijelom ističnom obalom Engleske.

Nedugo nakon što mu je u septembru 1066. odmetnuti brat Tostig poginuo u bitci na Stamford Bridgeu, Leofwine je zajedno sa Haroldom i Gyrthom sudjelovao u bitci kod Hastingsa gdje je poginuo.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Barlow, Vita Ædwardi pp. 7-8.

Literatura[uredi | uredi kod]

Perstvo Engleske
Prethodi:
Godwin
earl Kenta
1057–1066
Upražnjen/a
Normansko osvajanje
Titulu preuzeo/la
Odo od Bayeuxa