Le Clan des Siciliens

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Le Clan des Siciliens
Režija Henri Verneuil
Producent Jacques-Eric Strauss
Scenario Henri Verneuil
José Giovanni
Pierre Pelegri
Uloge Jean Gabin
Alain Delon
Lino Ventura
Irina Demick
Sydney Chaplin
Muzika Ennio Morricone
Fotografija Henri Decaë
Montaža Pierre Gilette
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
1. decembar 1969 (1969-12-01) (Francuska)
Trajanje 117 minutes
Zemlja  Francuska
Jezik francuski
italijanski
engleski
Budžet 4,170.000 $[1]
Bruto prihod 1 mil. $ (SAD i Kanada)[2]
4,821.585 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[3]

Le Clan des Siciliens (sh. Sicilijanski klan) je francuski kriminalistički film snimljen 1969. godine u režiji Henrija Verneuila. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Augustea Le Bretona. Protagonist, čiji lik tumači Alain Delon, je Roger Sartet, kriminalac koga iz zatvora, gdje ga je čekalo pogubljenje giljotinom zbog ubistva, izvlači banda kriminalaca porijeklom sa Sicilije koje vodi Vittorio Manalese (čiji lik tumači Jean Gabin. Radnja pokazuje kako im u znak zahvalnosti oda plan za spektakularnu pljačku dragulja na avionskom letu iz Pariza za New York, ali i kako će sve zakomplicirati njegova ljubavna veza sa Manaleseovom suprugom Jeanne (čiji lik tumači Irina Demick, te pomoći policiji na čelu sa komesarom Le Goffom (čiji lik tumači Lino Ventura) da im uđe u trag.

Le Clan des Siciliens je izazvao veliki publicitet zbog toga što je predstavljao okupljanje trojice glumaca - Gabina, Delona i Venture - koji su predstavljali svojevrsne ikone francuskog gangsterskog filma. U njega su uložena velika sredstva, ne samo zbog honorara, nego i zbog toga što se djelomično snimao na lokacijama u SAD, što je bila rijetkost za tadašnju evropsku kinematografiju.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p256
  2. "Big Rental Films of 1970", Variety, 6 January 1971 p 11
  3. Podaci o gledanosti filma na Box Office Story

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]