Latinka Perović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Latinka Perović
Rođen/a 4. oktobar 1933. (1933-10-04)
Kragujevac, Kraljevina Jugoslavija
(danas Srbija)
Zanimanje istoričarka, političarka
Poznat/a po pripadnosti tzv. liberalnom krilu SKS smijenjenom početkom 1970-ih
kritici Velike Srbije
jedna od vođa tzv. Druge Srbije
Politička partija Savez komunista Srbije/SKJ (do 1972)

Latinka Perović (Kragujevac, 4. oktobra 1933.), jugoslovenska i srpska istoričarka i političarka. Sa samo 27 godina bila je predsednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972. Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

Za vreme njenog mandata, vođen je sudski proces protiv profesora Mihaila Đurića zbog kritike ustavnih amandmana iz 1971. i konstatacije da oni vode SFRJ ka raspadu.

God. 1972. Josip Broz Tito smenjuje je sa pozicije sekretara iz straha da su njena uverenja previše liberalna. Nikada se nakon toga više nije vratila u politiku. Posvetila se istorijskom istraživanju i postala poznata kao prominentna stručnjakinja za srpsku istoriju 19. veka, kao i srpsku savremenu istoriju.

Od 1976. do 1998. radila je na Institutu za noviju istoriju Srbije. U svojim tekstovima i studijama o savremenoj Srbiji, često naglašava da Srbija ima potrebu za političarom koji će javno preuzeti odgovornost za zlodela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i sprečilo ponavljanje slične tragedije.

Kako je osnivačica modernog liberalizma u Srbiji, neki tvrde da je Perović politički guru Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije. Od 1993. Latinka Perović radi kao glavna i odgovorna urednica magazina Tokovi istorije. Istoričarka Latinka Perović se ponekad naziva »majkom druge Srbije«.[1] Retko se pojavljuje u javnosti i retko daje intervjue. Jedan od njih je bio u novosadskom listu Magyar Szo u jesen 2012. u kome je iznela stav da je Srbija »prokockala priliku da da Srbima zbog toga preti nestanak«.[2]

Dela[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Zatvaranje kruga (Sarajevo 1991)
  • Politička elita i modernizacija u prvoj deceniji nezavisnosti srpske države
  • Srbija u modernizaciskim procesima (Beograd, 1994)

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]