Labudovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Labudovi
SwansCygnus olor.jpg
Cygnus olor
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Potporodica: Anserinae
Rod: Cygnus

Labudovima (lat. Cygnini) se nazivaju dva roda ptica iz reda patkarica. Unutar reda patkarica, labudovi su dio potporodice gušćarica.

Perje labudova je ili potpuno bijelo, ili je mješavina crnog i bijelog, pri čemu bijela varijanta može ponekad imati crne vrškove krila. Crni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bijele vrškove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvijek vrlo slični, bez spolnog dimorfizma.

Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju još dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tijela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može doseći dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako da labudovi na tlu djeluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće pa mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana.

Navodi o životnom vijeku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a dijelom i puno više od toga.

Sistematika[uredi | uredi kod]

Labudovi u užem smislu su vrste roda Cygnus, koji se, već prema gledanju, dijele na 5 odnosno 7 vrsta. Južnoamerički Coscoroba labud (Coscoroba coscoroba) je jedina vrsta roda Coscoroba.

Vrste[uredi | uredi kod]

Labudovi i čovjek[uredi | uredi kod]

Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svjedoči pojam labuđi pjev kao i bajka "Ružno pače". U toj bajci, kao i inače u europskoj mitologiji labud simbolizira zrelost i dovršenost, a u umjetnosti se često koristi kao alegorija za čistoću.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Labudovi
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Labudovi
Wiktionary-logo-en.pngPotražite izraz labud u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.