La Peste

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
La Peste
Autor(i)Albert Camus
Naslov prijevodaKuga
Država Francuska
Jezikfrancuski
Žanr(ovi)filozofski roman, absurdistička fikcija
IzdavačLibrairie Gallimard
Datum izdanja1947
Vrsta medijatvrdi i meki uvez

Kuga (franc.: La Peste) je roman francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa iz 1947.

Roman je kronika koja opisuje fiktivnu epidemiju kuge što je 40-ih godina 20. stoljeća zahvatila Oran. Pisan je u trećem licu iako ga zapravo piše jedan od sudionika zbivanja, doktor Bernard Rieux, pri čemu se koristi i bilješkama drugog važnog lika, Jeana Tarroua. Uz njih dvojicu, značajni likovi su i kriminalac Cottard, zaljubljeni novinar Rambert, svećenik Paneloux te Joseph Grand, činovnik koji pokušava napisati knjigu. Od početka epidemije i invazije štakora pa do njezinog povlačenja, opisane su sudbine ljudi koji se pokušavaju nositi sa sveprisutnom bolešću i tjeskobom u zatvorenom gradu. Djelo se često tumači i kao alegorijski prikaz otpora nacističkoj okupaciji.

Kuga je stvarana sedam godina: početna verzija bila je gotova 1943., a nakon mnogih prepravljanja objavljena je četiri godine kasnije. Za potrebe pisanja Camus je proučavao medicinske priručnike i razna književna djela u kojima je bolest opisana. Glavnu temu romana čine filozofska pitanja o apsurdnosti života, smrti, patnji, ljubavi i solidarnosti. Djelo je vrlo složeno i pisano na tradicionalan način za razliku od Stranca koji je, međutim, daleko popularniji.

Godine 1992. je snimljena filmska adaptacija u režiji Luisa Puenzoa sa Williamom Hurtom i Sandrine Bonaire u glavnim ulogama.