L'uomo dal fiore in bocca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
L'uomo dal fiore in bocca
Opće informacije
AutorLuigi Pirandello
Žanrdrama
Jezikitalijanski
Informacije o premijeri
Premijera24. februar 1922
Teatro Manzoni, Milano
Lica
*Čovjek sa cvijetom u ustima
  • Mirni putnik
  • Sjena žene

L'uomo dal fiore in bocca (sh. Čovjek sa cvijetom u ustima) je drama-jednočinka italijanskog pisca Luigija Pirandella premijerno izvedena u Milanu 1922. godine. Radnja se temelji po motivima Pirandellove priče La morte addoso. Radnja se događa u jednom noćnom baru i predstavlja dijalog između čovjeka koji je smrtno obolio od epitelijoma i mirnog poslovnog čovjeka. U njoj Pirandello nastoji dati kontrast između čovjeka koji nastoji intenzivno živjeti malo vremena koje mu je preostalo i čovjeka koji ne osjeća potrebu da se opterećuje ikakvim uzbuđenjima.

L'uomo dal fiore in bocca je najpoznatiji po tome što je 1930. postao prvi kazališni komad prikazan na televiziji. Njegovu adaptaciju pod naslovom The Man With the Flower in His Mouth i u režiji Vala Gielguda je 14. jula 1930. prikazao BBC iz Bairdovog studija kao dio svog eksperimentalnog programa. Zbog toga se ponekad naziva prvom televizijskom dramom u historiji. Eksperiment se smatrao uspješnim, a među publikom je bio i britanski premijer Ramsay MacDonald, kome je Baird nekoliko mjeseci ranije instalirao televizor u službenoj rezidenciji.

S obzirom da je program išao uživo, nije sačuvana nijedna snimka. Godine 1967. ju je Bill Elliott, tehničar Granada Televisiona, odlučio rekonstruirati koristeći replike originalne Bairdove opreme. Te su snimke 1985. prikazane u britanskoj dokumentarnoj TV-seriji Television.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]