Kutadgu Bilig

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kutadgu Bilig ili Qutadğu Bilig (naslov najčešće prevođen kao » Mudrost koja donosi dobru sreću «) je filozofsko-religijski traktat koga je godine 1069/70.

Kutadgu Bilig
QutadughuBiliq wien p.10.jpg
Jedna stranica Kutadgu Biliga
Autor(i) Jusuf Has Hadžib
Originalni naslov Qutadğu Bilig
Prevodilac Blaženo znanje ili Mudrost koja donosi dobru sreću
Država Karahanidski Kanat
Jezik tursko–karahandijski iz 11. stoljeća
Žanr(ovi) političko–filozofski traktat

Karahanidski učenjak Jusuf Has Hadžib iz grada Balasagun ga je napisao za tadašnjeg kašgarskog princa Tavgač Bugra Kana[1] te za to bio nagrađen titulom komornika ili kancelara. Tekst, čiji je uvod u prozi, a ostatak u stihovima, je napisao na ujgursko-karlučkom ili tzv. srednjeturkijskom jeziku, uz brojne posuđenice iz arapskog i perzijskog. Tekst, koji je, pogotovo na početku, nadahnut islamom, čitatelju daje savjete za moralno ispravan život, ali je kasnijim historičarima postao važan zbog detaljnog prikaza prilika i svakodnevnog života u tadašnjem Karahanidski carstvu. Dio autora špekulira kako je tekst zapravo bio speculum principis (vladarsko ogledalo tj. uzorak za vladara), odnosno svojevrsni priručnik za tadašnje vladare. U svakom slučaju, tekst je bio prilično popularan te se često citirao u timuridskoj eri. Do modernog doba su se, međutim, očuvala samo tri primjerka - jedan porijeklom iz Carigrada napisan ujgurskim i koji je došao do Beča u 16. vijeku ; jedan iz mamelučke biblioteke u Kairu pronađen 1897. ; te kopija pronađena 1943. u današnjem uzbekistanskom gradu Namangan.

Iako nije napisan na današnjem turskom jeziku, često se navodi kao jedno od prvih djela turske književnosti.

Spoljašne veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Kutadgu_Bilig na turskom Wikisource projektu (Vikikaynak)

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Tabgaç Buğra Hân ili Tamgaç Uluğ Buğra Hân (rexit 1069-1103)

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Yusuf Khass Hajib, Wisdom of Royal Glory (Kutadgu Bilig): A Turko-Islamic Mirror for Princes, translated, with an introduction and notes, by Robert Dankoff. University of Chicago Press, 1983. Pp. 281