Kusaj ibn Kilab

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kusaj ibn Kilab ibn Mura (Qusai ibn Kilab ibn Murrah, također Qusayy ili Kusayy) (arapski: قصي بن كلاب بن مُرة‎) (cca. 400–480) bio je čukundjed Shaiba ibn Hashima (Abdul-Mutallib), odnosno predak islamskog proroka Muhameda. Poznat je po tome što je stekao vrhovnu vlast u Meki. Kusaj je jedan od predaka Ashabija i plemena Kurejš [1].

Rođen je rođen u kurejšitskom plemenu. Kada je odrastao, Hulail, čovjek iz plemena Khuza'a, je postao jednim od čuvara Kabe. Prema Hulailovoj oporuci je Kusaj nakon smrti preuzeo brigu o Kaabi. Zbog toga je donio dosta časti i ugleda svog plemenu, ali i zbog svoje mudrosti. Zapuštenu Kabu je obnovio i potakao Arape da oko nje grade svoje kuće. Poznat je kao tvorac prve "gradske vijećnice" u historiji Arapskog polutoka. Tamo su se okupljali vođe raznih plemena i klanova kako bi raspravljali o društvenim, ekonomskim i drugim problemima. Zahvaljujući svom ugledu vođe, Kusaj je nagovorio svoje sunarodnjake da plaćaju porez zahvaljujući kome će se hodočasnici koji dođu do Kabe dobiti hranu, vodu i smještaj.

Kusaj je imao mnoge sinove među kojima je i Abd ibn Qusai, koji je imao sinove Abd-al-Dar ibn Qusai, Abd Manaf ibn Qusai i Abd-al-Uzza ibn Qusai.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kôd]