Abdul Mutalib

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Shaiba ibn Hashim)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Šaiba ibn Hašim (Shaiba ibn Hashim, arapski: شيبة ابن هاشم‎) (cca. 497 – 578), poznatiji kao Abdul Muttalib ili Abd al-Muttalib, zato što ga je odgojio stric Muttalib, bio je djed islamskog poslanika Muhameda.

Rodio se u kurejšitskom klanu Banu Hashim, koji je ime dobio po njegovom ocu Hashim ibn Abd Manafu. Majka mu je bila Salma bint Amr iz plemena an-Najjar u Yathribu (kasnije poznatom kao Medina). Otac mu je umro na poslovnom putu u Gazi, neposredno prije njegovog rođenja.

Prvih osam godina života je proveo u majčinoj porodici u Yathribu, prije nego što ga je amidža Muttalib ibn Abd al-Manaf došao povesti sa sobom u Meku. Po dolasku u Meku, tamošnji živalj je pomislio da je nepoznati dječak Mutalibov rob, pa su mu dali ime `Abdu'l-Muttalib (rob Muttaliba). Nakon Mutalibove, smrti Shaiba ga je naslijedio na čelu klana Banu Hashim.

Potomci Shaiba ibn Hashima[uredi | uredi kod]

Shaiba ibn Hashim je imao žene po imenu Sumra bint Jandab, Lubna bint Hajira, Fatimah bint Amr, Halah bint Wahab-Zuhriya i Natila bint Khabab - Khizriji.

Od Sume bint Jandab:

  1. Harith ibn ‘Abd al-Muttalib

Od Lubne bint HJajira:

  1. Abd al-Uzza(Abu Lahab) ibn ‘Abd al-Muttalib

Od Fatime bint Amr:

  1. Abu Talib ibn ‘Abd al-Muttalib - Otac Alije, četvrtog kalifa
  2. Az-Zubayr ibn ‘Abd al-Muttalib
  3. ‘Abd Allah ibn ‘Abd al-Muttalib - otac Muhamedov

Od Halah bint Wahab:

  1. Hamza ibn 'Abd al-Muttalib
  2. Muqum ibn 'Abd al-Muttalib
  3. Hijl ibn 'Abd al-Muttalib
  4. Saffiyah bint ‘Abd al-Muttalib

Od Natila bint Khabab - Khizriji:

  1. `Abbas ibn `Abd al-Muttalib
  2. `Zarrar ibn `Abd al-Muttalib

‘Abd Allah ibn ‘Abd al-Muttalib iz klana Banu Hashim i Aminah bint Wahab iz klana Banu Zuhra su bili Muhamedovi roditelji. Abdallah je umro četiri mjeseca prije Muhamedovog rođenja, a Aminah bint Wahab je preuzela brigu Shaibi. Aminah je umrla šest godina kasnije, a Shaiba ibn Hashim 578. kada je Muhamed imao osam godina. Grob Shaibe ibn Hashima se može pronaći na groblju Jannatul Mualla u Meki.

Poslije djedove smrti, Muhameda je preuzeo njegov stric Abu Talib (otac Alijin), kurejšitski poglavica i čuvar Kabe.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]