Kurultaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kurultaj (mong. xural, хурул ili xuraldaan (hural, hurul ali huraldaan), turski: kurultay) je naziv za politički i vojni zbor, odnosno skupštinu koja se okupljala oko nekadašnjih mongolskih ili turski vladara/kanova. Korijen riječi "kural" ili "hural" u mongolskom ili turskom jeziku znači "sastanak" ili "okupljanja". Iako se kurultaj u modernom mongolskom smatara zastarjelom, u suvremenom turskom je očuvala staro značenje. Riječ "kurul" u turskom je glagol koji može značiti "utvrditi" ili "biti odobren".

Mongolsko Carstvo[uredi | uredi kod]

Svi veliki kanovi Mongolskog Carstva , uključujući i Džingis-akan i Ogadaja, su službeno izabrani na kurultaju. Kanovi vazalnih država, kao što je biula Zlatna Horda, su se birali na regionalnim kurultajima. Izbor kana se odvijao po točno određenoj proceduri.

Inauguraciju novog kana Zlatne Horde je u 15. vijeku opisao njemački putnik Johann Schiltberger:

Kada izaberu kralja, postave ga na bijeli filc i tri puta bacaju u zrak. Zatim ga podignu i nose oko šatora, potom postave na prijestolje i u ruke mu daju zlatni mač. Tada kan polaže zakletvu.

Ritual nošenja novih kanova na filcu se na turskom zvao kutermiak Khan.

Za vrijeme mongolske vlasti nad Rusijom su ruski bojari i knezovi morali prisustvovati takvim ceremonijama, jer je svaki novi kan morao ponovno odobriti sve svoje ovlasti i njihova prava - jarlike. U 14. vijeku su u Zlatnoj Hordi zbog endemskih građanskih ratova izbori novih vladara postajala sve češći i u političkom smislu nevažniji. Zbog toga je u ruski jezik ušla riječ кутерьма (kuterma), što znači "besmisleno trčanje okolo."

Osim izbora kanova, na kurultajima su se donosile odluke o vojnim pohodima, ali i strategijama koje će se na tim pohodima preuzeti. Poslije su se na kurultajima analizirali rezultati tzih pohoda. Kurultaji su također potvrđivali vojne komandante. Najvažnije odluke su se donosile na glavnom (carskom) kurultaju, dok su se manji pohodi odobravali i analizirali podređeni generali ili vazalni vladari.

Kurultajima su morali prisustvovati svi najvažniji članovi plemena, odnosno vladarske porodice. Smrt kana Ogadaja i Mongkea 1241. i 1259. je zbog toga imala značajne posljedice po historiju Eurazije, jer su se mongolski komandanti morali prekinuti svoje pohode ispred vrata Beča i Venecije, odnosno Sirije, i to samo zato da bi mogli sudjelovati u kurultajima.

Moderno značenje[uredi | uredi kod]

Mnogi suvremeni mongolski i turski narodi koriste riječ kulturltaj kao sinonim za parlament, kongres, konferenciju , vijeće, skupštinu ili konvenciju. Kao primjeri mogu poslužiti Svjetski kurultaj Baškiraca , Kurultaj Krimskih Tatara, Nacionalni kurultaj Kirgistana, Veliki državni hural Mongolije i Narodni hural Burjatske.

Kurultaj u modernom turskom jeziku ima drugih značenja: "Yüksek Kurulu grijani" je "savjet visokog obrazovanja ',' genel kurul toplantısı" je "opće zasjedanje odbora" Kurultaj se može koristiti za opću skupštinu, na primjer, organizacije ili udruge. "Kurul" je glagol koji u turskom znači "utvrditi" ili "biti odobren".

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]