Krum

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Krum

Knez Krum okuplja svoju vojsku
Knez Krum okuplja svoju vojsku

Datum smrti 814
Titula Knez ot Boga
Period 803-814.
Prethodnik Kardam
Naslednik Omurtag
Poreklo
Dinastija Kruma
Porodica

Knez Krum (803.-814.) je bio jedan od tri kneza koji su imali naziv kanas u bi(a)gi (kneza veliki ot Boga). Bio je naslednik kneza Kardama i rodom je od panonskih Bugara, koji su bili u službi Avara. 805. se oslobodio nadvlade Avara i iskoristio je priliku za ekspanziju preko Karpata u Trasilvaniju sve do Dunava i istočne Panonije. Tada je graničio sa Francima i kraljevstvom Karla Velikog.

Odnosi sa vizantijskim carem Nićiforom I[uredi - уреди | uredi izvor]

Knez Krum se zalagao sa oslobođenje Slovena na Balkanu i njihovo potpadanje pod bugarsku državu. 807. Bugari su pobedili vizantijsku armiju u sutjesci reke Strume. 809. su uspešno opsedali Serdiku (današnja Sofija). Krum je vizantijskoj vojsci obećao siguran izlazak iz tvrđave, ali prekršio je obećanje i pobio 6.000 vojnika. To je navelo cara Nićifora I, da naseljava ljudstvo iz Male Azije na bugarsko-vizantijsku granicu. Takođe je probao povratiti Serdiku, ali neuspešno.

Krumov kaganat

811. Niđifor je predvodio veliku armiju protiv Bugara i stigao je do Karnobata. Tu se Krum 11. jula 811. založio za pregovore, ali Nićifor je nastavio sa pohodom. Vizantijska armija je uspešno prešla balkanske planine i bugarske sačekuše i potukla je bugarski odred od 12.000 vojnika, koji je pokušavao sprečiti upad u Meziju. Drugi bugarski odred od 50.000 vojnika je bio potučen pored zidina prestolnice Pliske 20. jula 811.

Vizantijska vojska je popljačkala Plisku i počinila je veliki masakr. Vraćali su se najkraćim putem preko planina. Knez Krum ih je uhvatio u zasedi. Pobio je celu vojsku i vizantijskog cara Nićifora. Od njegove lobanje je napravio pehar za vino.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodnik:
Kardam
Vladari Bugarske Nasljednik:
Omurtag

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]