Krnjince

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Krnjince
Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Pećki
Opština Klina
UNMIK Klina
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 42°23′24″N 20°21′47″E / 42.39°N 20.363°E / 42.39; 20.363
Nadmorska visina 465 m
Krnjince is located in Srbije
Krnjince
Krnjince
Krnjince (Srbije)
Ostali podaci


Koordinate: 42° 23′ 24" SGŠ, 20° 21′ 47" IGD

Krnjince je naselje u opštini Klina, na području AP Kosova i Metohije.

Selo se nalazi na magistralnom putu Klina - Srbica, udaljeno sedam kilometara od Kline. Selo je raštrkanog brdsko-planinskog tipa, a prosečna nadmorska visina je 465 metara. Rasporostire se od sela Klinavca, Pograđa, Čupeva pa sve do Gornje Jošanice, Broćne i Voćnjaka (opština Srbica), kao i prema Grabcu , Biči i Štupelju. U selu 1948. godine živelo je 49 srpskih porodica: Lalići, Đušići, Pavićevići, Jankovići, Šindići, Koprivice, Đurići i dr. U delu sela na imanju porodice Lalić nalaze se ostaci crkve za koju se smatra da potiče iz 12 veka. Poslednja srpska porodica iz sela Krnjinca, iseljena je pod albanskom torturom i paljenjem porodične kuće porodice Šindić od strane tadašnje OVK i to jula 1988. godine, pre zvaničnog početka ratnih sukoba na prostoru AP KiM. Tom prilikom ranjena je Ljubinka Šindić rođena 1925. godine, koja se tada zatekla u kući (podaci o napadu i paljenju kuće se mogu videti na www.kosovoliberationarmy.com/KosovoChronol u KosovoChrnology, gde stoji objava: Sindic Ljubinka, 1955, wounded in attack on 3 7 98 attack on her house in Krnjin, Klina.)

Danas je to etnički čisto selo sa albanskim mahalama: Hoti, Špatići, Dočići, Bojaj (nekad Bojići), Pajaziti, Trdevci, Kaludre, Kamberovići i dr.

Aprila 2013. godine selo Krnjince u opštini Klina, pod vlašću lokalnih albanaca zovu i : Kernica, Kerrnnice, Krnjica, Krnjice kao i najnoviji naziv Ljuftar (u slobodnom prevodu sa albanskom Borac).

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]