Kritika Wikipedije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Glavne poante kritike Wikipedije se temelje na činjenicama da ova enciklopedija dopušta svakome da na njoj piše što dovodi u pitanje istinitost podataka na njoj pa se ne može koristiti kao izvor za tvrdnje.

Kritike Wikipedije

Istinitost podataka

Po časopisu The Guardian glavni problem je što wikipedija za razliku od drugih enciklopedija nema službenog kontrolora koji vrši pregled istinitosti napisanih podataka. Zbog toga ona je bila izložena više puta uspješnog vandaliziranju putem unošenja lažnih podataka koji su potom kao istiniti znali ostati u tekstovima i po duže od godinu dana

Agencijski POV

Druga od kritika wikipedije se ticala činjenica da razne agencije, političke ili samo poslovne organizacije i državni organi imaju zaposlenike koji pišu tekstove kako bi se njihovi državni ili poslovni ciljevi prikazali u pozitivnom svjetlu, a oni njihovih protivnika u negativnom. U odgovoru na tu kritiku Wikipedija je stvorila wikiscanner s ciljem otkrivanja mjesta s kojeg se pišu tekstovi. Ta odluka nakon što je izašla u javnost je kritizirana zbog povrede privatnosti, ali je istovremeno otkrila da su pripadnici država i različitih organizacija vršili ovu vrstu POV pisanja tekstova.

Među "uhvaćenim" organizacijama čija imena je Wikipedija izdala u javnost su se našli: Amnesty International, Apple Inc., australska vlada, BBC, Britanska Konzervativna stranka, Coca Cola, Electronic Arts, FBI, itd.

Svjetonazorski POV

Treća od wikipedija kritika se tiče POV-a samih korisnika pri pisanju tekstova. Ta pristranost može biti ideološka, ali je vrlo često na kraju ipak riječ o različitim interpretacijama historije. Od svih vrsta pristranosti na južnoslavenskim Wikipedijama ona je tamo daleko najčešća u čemu su veliku ulogu odigrali i tamošnji školski sistemi tokom zadnje dvije decenije. Rezultat te pristranosti su primjetili komentatori koji govore kako na primjer Hrvatska Wikipedija[1] kaže o NDH da je bila izraz stoljetnih težnji za samostalnošću, a Ante Pavelić književnik klase Ive Andrića jedinog južnoslovenskog dobitnika Nobela za književnost, dok npr. Srpska Wikipedija po riječima drugog komentatora[2] priča naveliko o kooperaciji kosovskih Albanaca s Nijemcima, ali ne govori o aneksiji Kosova 1912. protiv tamošnje narodne volje ili vojnoj diktaturi.

Povezano

Izvori

  1. Nezavisna Wikipedija Hrvatska, H-alter”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-03. Pristupljeno 2013-02-03. 
  2. Kritika Srpske Wikipedije, Peščanik

Vanjske veze